Ρέθυμνο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνει στο σύνολο του ο Νομός Ρεθύμνου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκτείνεται για τον Δήμο Ρεθύμνου μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ για τους υπόλοιπους 4 Δήμους, Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου τίθενται σε λειτουργία από σήμερα η απόφαση και πάλι μέχρι τις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετώπισε χτες ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση, κατά τη διάρκεια του Έκτακτου Δελτίου, καθώς η στάθμη του νερού «ανέβαινε» επικίνδυνα, από λεπτό σε λεπτό.

Σήμερα παρέμειναν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Μυλοποτάμου, ενώ σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίστηκε στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απηυθύναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ποταμός, ωστόσο, φούσκωσε και στην περιοχή του Γεροποτάμου – Περάματος και ειδικότερα στο σημείο προς εργατικές κατοικίες. Σημειώνεται ότι οι δύο περιφερειακοί δρόμοι του Περάματος παρέμεναν κλειστοί μέχρι και τις 2:15 το μεσημέρι.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, εκτός του Δήμου Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κτλ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2020 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαϊου 2021.

Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με την υπ’ αριθμό 6242/17-8-2020 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21 λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019. Για τον ανωτέρω Δήμο Ρεθύμνης παρατείνεται η Απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαϊου 2021 μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-20.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Δυστυχώς, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης επλήγη για άλλη μια φορά σφοδρότατα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Από σήμερα και για έξι μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύ-μνης κηρύχτηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και ξεκινάμε με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες έναν α-γώνα δρόμου για να καταγράψουμε τις ζημιές, να αποζημιωθούν συμπολίτες μας από τα αρμόδια Υπουργεία και να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις. Είναι ευτύχημα το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και σε αυτό συνετέλεσαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου 2019».

Υποβολή αιτήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης από επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές  

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση   στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για καταγραφή των ζημιών που υπέστη η επιχείρησή τους,  από τις αρμόδιες επιτροπές της Π.Ε. Ρεθύμνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Για την αποφυγή συνωστισμού παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους ( συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και στην συνέχεια σκαναρισμένη) στο email: gpetrakis@crete.gov.gr

Εναλλακτικά,  μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε έντυπη μορφή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κεντρικό Κτίριο Π.Ε. Ρεθύμνης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος, γραφείο 204) αφού αρχικά επικοινωνήσουν για ραντεβού με το τηλέφωνο 2831340716. Κατά την προσέλευση στην ΠΕ Ρεθύμνου, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid 19 ( μάσκα, αποφυγή συνωστισμού κτλ)

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής ( φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτηρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρησή του.

Η παραπάνω ανακοίνωση αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις. Για την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους Δήμους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια