Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Μερική εκκένωση στον Πλατανιά - Σοβαρά προβλήματα σε όλο το Νομό από την κακοκαιρία

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο - Απροσπέλαστοι δρόμοι

Προβλήματα από την κακοκαιρία  που πλήττει, τις τελευταίες ώρες την Κρήτη, αντιμετώπισε ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση, κατά τη διάρκεια του Έκτακτου Δελτίου. Κι αυτό γιατί, η στάθμη του νερού «ανέβαινε» επικίνδυνα, από λεπτό σε λεπτό.

Την διακοπή των μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε ο δήμος Μυλοποτάμου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό Ρεθύμνου σήμερα Τρίτη.

Η διακοπή των μαθημάτων αφορά τόσο σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς,  νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Μέχρι και λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σοβαρό πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίζονταν στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές απευθύναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ποταμός, ωστόσο, φούσκωσε και στην περιοχή του Γεροποτάμου – Περάματος και ειδικότερα στο σημείο προς εργατικές κατοικίες. Σημειώνεται ότι οι δύο περιφερειακοί δρόμοι του Περάματος παρέμεναν κλειστοί μέχρι και τις 2:15 το μεσημέρι.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες και στο επαρχιακό δίκτυο από Πετρέ έως Μυλοπόταμο, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, συστήνουν οι Αρχές, και στις περιοχές: Πηγή, Άδελε, Εσταυρωμένος, Σφακάκι.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε όλους τους Δήμους, με κάποιους δρόμους να είναι κλειστοί.

Ζημιές υπάρχουν σε όλους τους Δήμους. Στα Σκουλούφια υπήρξε απεγκλωβισμός δύο νεαρών ατόμων μέσα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι και τη 1 το μεσημέρι υπήρχαν αρκετά περιστατικά διασώσεων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Σοβαρά ήταν τα προβλήματα το μεσημέρι της Τρίτης στις περιοχές: Φράγμα Ποταμών, Πέραμα.

Η Γέφυρα στο Πέραμα Μυλοποτάμου ήταν, το μεσημέρι, ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Γεροποτάμου, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον ποταμό Πετρέ στην είσοδο του νομού Ρεθύμνου.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Μέχρι και τις 11 το πρωί το ρέμα είχε μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο, ενώ η στάθμη του νερού, είχε φτάσει μέχρι και στο δρόμο.

«Πάρα πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι πρόκειται να μεταβούν στο Ρέθυμνο», σύμφωνα με την Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνου, κ. Μαρία Λιονή, η οποία σχολίασε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη μέχρι και τις 12:30 το μεσημέρι.

Δύσκολη ήταν η κατάσταση στο Πέραμα, όπου το νερό είχε φτάσει μέσα στο χωριό. Παράλληλα, όπως είπε η κ. Λιονή, σε κρίσιμη κατάσταση ήταν η περιοχή του Εσταυρωμένου και Σφακακίου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, οι περιοχές κοντά στον Πλακιά και ο Δήμος Αμαρίου, οι οποίοι επλήγησαν με «τεράστιες ποσότητες νερού».

Η κ. Λιονή, έκανε λόγο για τεράστιο όγκο νερού στα ρέματα και τους ποταμούς, «…τα οποία είχαν καθαριστεί στο σύνολό τους και παρ' όλα αυτά έχουμε τις υπερχειλίσεις που παρουσιάζονται. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην ενδοχώρα από τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν από τα βουνά μαζί με τις ατελείωτες ποσότητες νερών».

Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, όπως ενημέρωσε, προσπάθησε με μηχανήματα να ανοίξει δρόμο για να απεγκλωβίσει ένα παιδί.

Τα μηχανήματα βαρέου τύπου της Αντιπεριφέρειας, των δήμων και τα εκμισθωμένα από τους ιδιώτες, εργάζονται για διανοίξεις στα τοπικά οδικά δίκτυα της ενδοχώρας.

Και στα Ανώγεια υπάρχουν κατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους, χωρίς όμως τα προβλήματα να είναι μεγάλα για την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, το σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου έχει καταστραφεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγρότες, κτηνοτρόφος και πολίτες.

Σημειώνεται πως το οδικό δίκτυο από τον Πετρέ μέχρι το Πέραμα Ρεθύμνου είχε κλείσει.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Μαρινάκη, ο Δήμος, η Πυροσβεστική, η Αντιπεριφέρεια, καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι σε επιφυλακή.

«Η πεδιάδα του Πλατανιά “υποδέχεται” όλα τα νερά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Έχουμε 220 cm βροχόπτωσης», σχολίασε ο Δήμαρχος. «Είναι προφανές ότι σε συγκεκριμένα σημεία χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός».

Ήδη, πάντως, έχουν σημειωθεί καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που ακολουθούν από το χωριό Κοξαρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια