Ρέθυμνο

«Μαραζώνει» χωρίς τους φοιτητές το Ρέθυμνο

Σημαντικά ήταν τα έσοδα των φοιτητών για την τοπική οικονομία

“Ταφόπλακα” στην οικονομία των πόλεων που φιλοξενούν φοιτητές, ανάμεσα σε αυτές και στο Ρέθυμνο, βάζει το lockdown που ανακοινώθηκε, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση των φοιτητών.

Στο Ρέθυμνο πολλοί είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι - από την εστίαση μέχρι τις μεταφορές - που μετρούν ήδη απώλειες από την απουσία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ τα πάνω κάτω έχουν έρθει και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων.

Ήδη από τις 3 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα η μείωση της κίνησης των φοιτητών στην πόλη ήταν αισθητή, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες.

Η Μαριάνθη από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, που μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV”, είναι μία από τις πολλές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης, που, αν και παραμένει στο Ρέθυμνο, εντούτοις εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξενοικιάσει το σπίτι της το επόμενο διάστημα και να επιστρέψει στην οικογένειά της.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί φέτος έφερε τα πάνω κάτω στον κλάδο των ακινήτων. Ένας από τους βασικούς κλάδους στο Ρέθυμνο που επίσης μετρά “πληγές” είναι και η εστίαση. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 70% του πελατολογίου των καταστημάτων της παλιάς πόλης είναι φοιτητές, αλλά και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Ταφόπλακα” όμως μπαίνει και στον κλάδο των μεταφορών. ΚΤΕΛ και ταξί μετρούν απώλειες χιλιάδων ευρώ από την απουσία των φοιτητών.

Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, εκ των οποίων οι ενεργοί στο Ρέθυμνο εκτιμώνται πάνω από 8.500. Οι πρωτοετείς στις σχολές του Ρεθύμνου φτάνουν περίπου τους 1.600, από τους οποίους μετά βίας το 20% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου διέμενε στο Ρέθυμνο και κατά βάση στις εστίες του Πανεπιστημίου.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια