Στο ΣτΕ συζητήθηκε η υπόθεση Ρίχτερ - Τι απαντά ο συνήγορος στο Πανεπιστήμιο για την αφαίρεση του τίτλου

Ρέθυμνο
Στο ΣτΕ συζητήθηκε η υπόθεση Ρίχτερ - Τι απαντά ο συνήγορος στο Πανεπιστήμιο για την αφαίρεση του τίτλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δεν είναι σοβαροί λόγοι για να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα'' υποστηρίζει ο συνήγορος του Ρίχτερ

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης η υπόθεση του Χάινς Ρίχτερ, που από το 2014 προκαλεί «αναταράξεις» στην κοινωνία της Κρήτης. Ο Γερμανός Ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», προσέφυγε στο ΣτΕ, μετά από την απόφαση του πανεπιστημίου Κρήτης να του αφαιρεθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, που του είχε αποδοθεί πριν από έξι χρόνια. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο γερμανός ακαδημαϊκός εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ενώ από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε αποστείλει πριν από 30 ημέρες σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Ιδρύματος.  

Μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο υπόμνημα του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Κρήτης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με αφορμή την δημοσιότητα που πήρε το θέμα λόγω και της δίκης, προέβη σε σειρά δημόσιων δηλώσεων που προσβάλλουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, παραβιάζουν βασικές αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, δεν συνάδουν με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, διαταράσσουν τις σχέσεις του πανεπιστημίου Κρήτης με την ελληνική και την τοπική κοινωνία και προσβάλλουν την φήμη, το κύρος και το όνομα που διατηρεί το Πανεπιστήμιο διεθνώς».  

Τι υποστηρίζει ο Ρίχτερ

Κατά την αγόρευση του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χάνις Ρίχτερ, Θανάσης Αναγνωστόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «όταν ζυγίσουμε από την μία μεριά το σύνολο του επιστημονικού του έργου το οποίο έχει ήδη κριθεί και το οποίο δεν αμφισβητείται από την σύγκλητο του πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και τη μία και μοναδική συνέντευξη του, μοιάζει εκ πρώτης όψεως ότι αυτοί δεν είναι σοβαροί λόγοι για να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα. Άρα πρέπει σ’ αυτή την συνέντευξη να ψάξουμε και να βρούμε τα φοβερά και τρομερά πράγματα που είπε ο Ρίχτερ». 

Στο πλευρό του Πανεπιστημίου Κρήτης, τάχθηκε και το «Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944».    

Η επταμελής σύνθεση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να εκδώσει την σχετική απόφαση το αργότερο μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News