Στο «κόκκινο» τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου - Εκπέμπουν SOS λόγω υποστελέχωσης

Ρέθυμνο
Στο «κόκκινο» τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου - Εκπέμπουν SOS λόγω υποστελέχωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Γυμνάσιο Κράνας, αλλά και το Επαγγελματικό Λύκειο Γαράζου είναι δύο από τα σχολεία της περιοχής που, παρότι άνοιξαν στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ουσία υπολειτουργούν

«Καμπανάκι» στο υπουργείο Παιδείας για να στελεχώσει άμεσα τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου «κρούει» η δημοτική Αρχή της περιοχής, δεδομένου ότι για μία ακόμη χρονιά τα σχολεία άνοιξαν, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά εκπαιδευτικών.

Ο υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανούσος Κλάδος, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, υποστηρίζει πως η μόνη λύση για να μπει “φρένο” στην υποστελέχωση είναι ο χαρακτηρισμός των σχολείων του ορεινού Μυλοποτάμου ως δυσπρόσιτων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να απεμπλακεί η περιοχή από την παραβατικότητα “μπλοκάρονται” από την ίδια την Πολιτεία, που δε δίνει κίνητρα.

Ειδικότερα, αγανάκτηση και απογοήτευση σε μαθητές, γονείς αλλά ακόμα και στη δημοτική Αρχή της περιοχής προκαλούν οι τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να καταγράφονται σε σχολεία κυρίως του ορεινού Μυλοποτάμου.

Το Γυμνάσιο Κράνας για παράδειγμα, αλλά και το Επαγγελματικό Λύκειο Γαράζου είναι δύο από τα σχολεία της περιοχής που, παρότι άνοιξαν στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ουσία υπολειτουργούν.

«Είναι για μένα απορίας άξιο», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλάδος, «πώς συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο και το υπουργείο Παιδείας δε στέλνει επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων. Είναι αδιανόητο να φτάνουμε κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και πολλές φορές και τον Δεκέμβριο για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς».

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννης Γαζανός υποστηρίζει στη “Νέα Κρήτη” ότι «πραγματικά είναι λυπηρό να έχουν περάσει 20 μέρες από το άνοιγμα των σχολείων και να υπάρχουν κενά. Όμως, δυστυχώς, περιμέναμε περισσότερους εκπαιδευτικούς στη δεύτερη φάση αναπληρωτών, οι οποίοι δεν ήρθαν. Συγκεκριμένα, από τους εκατό που είχαμε αιτηθεί στο υπουργείο, ήρθαν μόνο οι τριάντα».

Σοβαρά προβλήματα όμως εντοπίζονται και σε κάποια δημοτικά σχολεία του Μυλοποτάμου, στα οποία δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

«Αρκεί να σας πω», σημειώνει ο Μανούσος Κλάδος, «ότι για περίπου δεκαπέντε ημέρες το Δημοτικό Σχολείο των Λιβαδίων είχε μόνο τον διευθυντή. Το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου είχαν από έναν διευθυντή και έναν καθηγητή, ενώ το Γυμνάσιο στην Κράνα είχε έναν διευθυντή και δύο “μεταφερόμενες” καθηγήτριες. Καταλαβαίνετε πόσο τραγική είναι η κατάσταση».

Το ζήτημα για τον Δήμο Μυλοποτάμου, όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, είναι κάποια σχολεία της περιοχής του να χαρακτηριστούν επιτέλους ως δυσπρόσιτα.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Κλάδος υπογράμμισε τα εξής: «Το υπουργείο να χαρακτηρίσει δυσπρόσιτες περιοχές τις Δημοτικές Ενότητες Κουλούκωνα και Ζωνιανών, ώστε τα σχολεία αυτά να πάρουν τα μόρια εκείνα που θα τα κάνουν ελκυστικά προς τους εκπαιδευτικούς. Να μπορούν δηλαδή να καλύπτονται αυτές οι θέσεις κανονικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η άποψη που διατυπώνει και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γαζανός, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μια πολιτική λύση. Δηλαδή, το υπουργείο πρέπει να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε κίνητρα μορίων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο εκτιμώ ότι θα στελεχωθούν τα συγκεκριμένα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου».

ΔΕ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ

Η Πολιτεία “σαμποτάρει” τη στροφή στην παιδεία και τον πολιτισμό

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθιστά σαφές ο Δήμος είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες επιχειρούν χρόνια τώρα “στροφή” προς την εκπαίδευση και ταυτόχρονα και προς τον πολιτισμό, αφήνοντας πίσω τους κάθε μορφή παραβατικότητας που αμαυρώνει την εικόνα της περιοχής. Στην πράξη όμως, η “στροφή” αυτή “σαμποτάρεται” από την ίδια την Πολιτεία, που εμμένει να μη δίνει κίνητρα.

«Για να κάνουμε λοιπόν μεγάλες αλλαγές πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και τον πολιτισμό. Άρα, το ίδιο το κράτος οφείλει να δει διαφορετικά και διαφορετικά να ενισχύσει αυτούς τους δύο τομείς στην περιοχή του Μυλοποτάμου, αν θέλει να αρχίσουμε σιγά-σιγά να έχουμε απτά αποτελέσματα και σ’ αυτόν τον τομέα», σχολίασε με έμφαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου.

Επιπλέον, στις διεκδικήσεις της δημοτικής Αρχής Μυλοποτάμου είναι η τοποθέτηση τριών μόνιμων ψυχολόγων για το Γυμνάσιο Κράνας, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Περάματος, καθώς και για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πανόρμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News