«Γολγοθάς» για τους ασθενείς – Σε ποια φάρμακα υπάρχουν ελλείψεις;

Ρέθυμνο
«Γολγοθάς» για τους ασθενείς – Σε ποια φάρμακα υπάρχουν ελλείψεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κίνδυνο οι φαρμακευτικές αγωγές που τους έχουν συστήσει οι γιατροί τους

“Καμπανάκι” στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να εξομαλυνθεί το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που εξακολουθεί να παρατηρείται στην ελληνική αγορά, κρούει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ήδη από τα ράφια των φαρμακείων και στο Ρέθυμνο λείπουν σημαντικά σκευάσματα, από αντιπηκτικά και υπερτασικά έως φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και κολλύρια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τίθεται ακόμα και σε κίνδυνο η αγωγή των ασθενών.

Οι ελλείψεις που εξακολουθούν να καταγράφονται στην ελληνική αγορά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που πέρα από την ταλαιπωρία των πολιτών, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τις φαρμακευτικές αγωγές που τους έχουν συστήσει οι γιατροί τους. Η έλλειψη φαρμάκων όμως, πέρα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την προμήθεια του απαιτούμενου αριθμού φαρμάκων στα φαρμακεία τους.

Το χρόνιο αυτό πρόβλημα, όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη, βρίσκεται και αυτή την περίοδο στο “μικροσκόπιο” των φαρμακοποιών πανελλαδικά, καθώς αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης εδώ και τώρα.

Τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις

«Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε φάρμακα. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και μια συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων για να δούμε πώς μπορεί να ρυθμιστεί πιο στοχευμένα το θέμα των ελλείψεων. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με φάρμακα αντιπηκτικά, νευροληπτικά, για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιυπερτασικά, εισπνεόμενα, κολλύρια οφθαλμολογικά διαφόρων ειδών και δυστυχώς η λίστα δεν τελειώνει, όπως και οι παθήσεις που αφορούν σε αυτά τα φάρμακα δεν τελειώνουν. Και μια προετοιμασία να θέλει να κάνει ένα φαρμακείο, προκειμένου να καλύψει τους πελάτες του, είναι δύσκολο. Αλίμονο αν δεν μπορούμε να καλύψουμε την ανασφάλεια του ασθενούς στο κομμάτι της πρόσβασης στο φάρμακο. Κάτι τέτοιο είναι εφιάλτης», τόνισε η κ. Ψυχαράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News