Μουσική «φάρμακο» για την ζωή ηλικιωμένων

Ρέθυμνο
Μουσική «φάρμακο» για την ζωή ηλικιωμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καινοτόμο πρόγραμμα στα ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρεθύμνου

Η μουσική αποτελεί το καλύτερο “φάρμακο” για όλες τις ηλικίες και κυρίως για τους ηλικιωμένους, όπως υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα, με τον Δήμο Ρεθύμνου να εισάγει στο εξής σε όλα τα ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δομές του ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα μουσικής, που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσα από το πρόγραμμα, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις δεξιότητες εργαζομένων και ωφελουμένων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν στη ζωή τους!

Ο μουσικός από το Ρέθυμνο Γιάννης Παπατζανής παρουσίασε σε εργαζόμενους των κοινωνικών δομών του μητροπολιτικού δήμου το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει “φάρμακο” στη ζωή των γηραιότερων ανθρώπων, και που δεν είναι άλλο πέρα από τη μουσική. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα - που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα σε όλες τις δομές των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου - στόχο έχει να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε ωφελούμενο.

Το πρόγραμμα “Ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία”, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρεθύμνου, αποτελεί μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των δομών, αφού μεταξύ άλλων αποτελεί και έναν εναλλακτικό τρόπο απασχόλησης με πολλαπλά οφέλη.

Πολλαπλασιαστικές αξίες

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε: «Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το πρωτοπόρο πρόγραμμα, που αποτελεί μια επιμόρφωση των ανθρώπων που δουλεύουν δίπλα στους ηλικιωμένους και στις κοινωνικές δομές, θα έχουμε πολλαπλασιαστικές αξίες, αφού αυτοί οι άνθρωποι θα ενστερνιστούν σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης και επαφής με τους ωφελούμενους και θα μεταφέρουν τον ρυθμό, την αρμονία σε μια διαδραστική εμπειρία. Όλα αυτά γίνονται σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, όμως εμείς ετοιμαζόμαστε με πολλή αισιοδοξία για την επόμενη μέρα και θέλουμε το προσωπικό μας και το ίδιο να νιώθει καλά και να μπορεί να μεταφέρει στους ωφελούμενους τη χαρά της δημιουργίας και της ευχαρίστησης».

«Επένδυση»

Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, τόνισε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε την έναρξη του προγράμματος “Ρυθμός και εκπαίδευση στην τρίτη ηλικία”, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου. Είναι μια μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των δομών μας, γιατί πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί και στους ωφελούμενους των δομών. Αυτό έχει τη φιλοσοφία ότι μέσα από τον ρυθμό, που συνδέει τη δημιουργικότητα και την τέχνη, προσπαθεί το πρόγραμμα να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες στις κοινωνικές δομές να το χρησιμοποιούν αφενός ως αποφόρτιση, και αφετέρου να τους βοηθήσει, να προκαλέσει μια ευεξία, γιατί η δημιουργικότητα και το παιχνίδι είναι συστατικά πνευματικής αφύπνισης. Το σημαντικότερο είναι ότι, αφού εκπαιδευτούν, θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη μέσα στη δομή, καθώς έχει βρεθεί ότι η μουσική είναι ιδιαίτερα ενισχυτική για τη μνήμη και επιπλέον αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο απασχόλησης με πολλαπλά οφέλη».

«Πολλαπλά τα οφέλη»

Ο Βασίλης Βασιλάκης, ψυχολόγος και υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΑΠΗ Μασταμπά, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς. Νιώθει κανείς ότι βρίσκεται μέσα σε μία ομάδα, ότι ρέει ένα συναίσθημα μέσα σ’ αυτή την ομάδα και όταν πρόκειται για εργαζόμενους σε διαφορετικές δομές της ίδιας υπηρεσίας, αυτό έχει παραπάνω οφέλη, καθώς ρέει η επαγγελματική πληροφορία και παράλληλα δημιουργείται ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο έχει απήχηση στους εξυπηρετούμενους. Υπάρχουν και δευτερεύοντα οφέλη, όπως για παράδειγμα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο χορός βελτιώνει τη νόηση, καθώς υπάρχει ένας νοητικοκινητικός συντονισμός. Το ίδιο συμβαίνει με τον ρυθμό και τα κρουστά. Υπάρχει ένας νοητικοκινητικός συντονισμός, ο οποίος ενδεχομένως βελτιώνει τη μνήμη.

Αν το δούμε ψυχολογικά, μετά τις βασικές ανάγκες, η επόμενη ανάγκη είναι η ανάγκη να ανήκει κανείς σε μια ομάδα, να αγαπάει και να αγαπιέται. Όλο αυτό το κομμάτι τροφοδοτείται μέσα από αυτό το πρωτοποριακό σεμινάριο, το οποίο είναι αντίστοιχο του εξωτερικού».

Πρωτοπορία - Φιλοδοξία και για ερευνητικά αποτελέσματα

Ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα σε φροντιστές και επαγγελματίες Υγείας με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αρχικά δεξιότητες που έχουν αναφορά στον ρυθμό και στη μουσική, αλλά δευτερογενώς το πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί στην ίδια τους τη ζωή, βελτιώνοντας την ενσυναίσθηση για την εργασία που κάνουν, αλλά και τους τελικούς ωφελούμενους. Είναι αρκετά εκτεταμένη η έρευνα στο πεδίο στην Αμερική, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Φιλοδοξούμε λοιπόν με τέτοιες καινοτόμες δράσεις να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να δώσουμε κα εμείς στην παγκόσμια κοινότητα ερευνητικά αποτελέσματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News