Ρέθυμνο

«Αγκάθι» και φέτος οι ελλείψεις εκπαιδευτικών

Ιδιαίτερη η νέα χρονιά λόγω Covid

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη αφού θα κυλήσει στην «σκιά» του covid-19.

Μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο, αποτελούν και φέτος οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ρεθύμνου, όπου σε αριθμούς τα κενά ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 700!

Χαρακτηριστικά εξάλλου, είναι τα όσα ανέφερε στην «ΚΡΗΤΗ TV», ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Τρούλης.

Μπορεί το κουδούνι να χτυπήσει για πρώτη φορά φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η σχολική χρονιά αναμένεται «ιδιαίτερη» για τους μαθητές, οι οποίοι συν τις άλλοις θα πρέπει να «αναμετρηθούν» και με τον κορωνοιό που επιβάλλει αλλαγές στις συνήθειες τους. Ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Τρούλης μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» δεν κρύβει την ανησυχία του, λέγοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πέρα όμως από την πανδημία που θα φέρει ανατροπές στην καθημερινότητα των μαθητών, ένα μεγάλο «αγκάθι» για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων είναι και οι ελλείψεις που καταγράφονται σε εκπαιδευτικούς και οι οποίες -κυρίως την τελευταία δεκαετία- καλύπτονται με αναπληρωτές και όχι με μόνιμους διορισμούς.

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Ρεθύμνου, οι αριθμοί είναι για μία ακόμα φορά αποκαρδιωτικοί, με βάση τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κενά σε δασκάλους είναι 108 στην γενική αγωγή, 6 στην ειδική αγωγή και 196 στην παράλληλη στήριξη, ενώ σε νηπιαγωγούς είναι 67 γενικής αγωγής, 2 ειδικής αγωγής και 31 στην παράλληλη στήριξη. Ελλείψεις καταγράφονται και σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και συγκεκριμένα 2 Γαλλικών, 27 Αγγλικών, 8 Γερμανικών, 22 Εικαστικών, 18 Γυμναστών γενικής αγωγής και 1 ειδικής, 12 Μουσικών γενικής αγωγής και 1 ειδικής, 18 Πληροφορικής γενικής αγωγής και 1 ειδικής, 12 Θεατρολόγων και 13 για τις Τάξεις Υποδοχής. 

Συνολικά τα κενά είναι 307 εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής, 11 ειδικής και 227 παράλληλης στήριξης, ενώ το γενικό σύνολο αυτή την ώρα στο Ρέθυμνο αγγίζει τα 545 κενά.

Σε καλύτερη μοίρα ως προς τις ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό. 

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕΡ τα κενά που καταγράφονται μέχρι στιγμής στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια ξεπερνούν τα 150, ενώ βασικές ελλείψεις εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς και καθηγητές ειδικοτήτων, όπως ξένης γλώσσας, μουσικής, βιολογίας και άλλων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια