Ρέθυμνο

Προσφυγή για τον Παλίγκρεμνο στο άκρο του Πλακιά

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και φορείς

Αποφασισμένη να προστατεύσει τον Παλίγκρεμνο με κάθε νόμιμο μέσο είναι η τοπική κοινωνία.

Η διατήρηση ενός πανέμορφου τοπίου στην νότια Κρήτη, δίπλα στον οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ξενοδοχειακή μονάδα, υποστηρίζεται ,σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από την τοπική κοινωνία και διάφορους φορείς όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, δεν έτυχε όμως της στήριξης της πολιτείας, που άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου πάντως προαναγγέλλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακηρύξει την περιοχή «προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης».

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (έχει συμπεριληφθεί στον Ατλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου) και ως εκ τούτου δέχεται κάθε χρόνο επισκέψεις από φοιτητές γεωλογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιπλέον έχει ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες.

Πριν από ένα έτος έφθασε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου αίτημα για την έγκριση οικοδομικής άδειας, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας με υπόσκαφα κτίρια πάνω από τον Παλίγκρεμνο. Το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά και οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Εν τω μεταξύ η υπόθεση έγινε ευρύτερα γνωστή και αρκετοί φορείς υποστήριξαν την προστασία της.

Ανάμεσα σε αυτούς η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε την εκπόνηση μελέτης χαρακτηρισμού και καθορισμού όρων και περιορισμών προστασίας του Παλίγκρεμνου, με παράλληλη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών. Αλλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασωθεί γιατί είναι ένα τοπόσημο, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία της Κρήτης, που μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και σε καμπάνιες του ΕΟΤ», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαλάντης Μανωλεσάκης. «Οσο προσεγμένη κι αν είναι η επέμβαση, σε ένα τόσο ιδιαίτερο τοπίο θα έχει αποτύπωμα. Δεν θα είναι το ίδιο. Το ζητούμενο είναι να παραδώσουμε αυτό το δώρο της φύσης ανέγγιχτο στις επόμενες γενιές».

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια