Εν δυνάμει βόμβες - μαμούθ και στην Ελλάδα: 2 αποθήκες στην Κρήτη

Κρήτη
Εν δυνάμει βόμβες - μαμούθ και στην Ελλάδα: 2 αποθήκες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόνοι νιτρικού αμμωνίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

30 με 60 τόνοι νιτρικού αμμωνίου είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», με αφορμή το περιστατικό της φονικής έκρηξης της Βηρυτού που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αποθήκες στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο βρίσκονται 30 με 60 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Μάλιστα, στην αποθήκη του Ηρακλείου υπάρχουν αναφορές για προβλήματα ασφαλείας.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρχουν έξι «ιδιωτικοί» χώροι, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι στην Τανάγρα. Ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών. Εκεί, σε αποθήκες, βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Για τις συγκεκριμένες αποθήκες εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο), ύστερα από αναφορές κατοίκων ότι αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αποθήκες εκρηκτικών υλών χωρητικότητας 50 τόνων η καθεμία, τρεις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου χωρητικότητας 800 τόνων οι δύο πρώτες και 1.000 τόνων η τρίτη και μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών ουσιών που δεν έχουν όμως τις απαραίτητες από τον νόμο αποστάσεις.

Κι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, κάτι που φαίνεται να έγινε και στον Λίβανο, όπου εξαϋλώθηκε η αποθήκη εκρηκτικών στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχε περίπου 2.700 τόνους. Μια καταγγελία ωστόσο για την εν λόγω αποθήκη που αντικρούουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Επίσης μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, υπάρχει στα Γρεβενά, ενώ άλλη μία στα Δερβενοχώρια, που ανήκει στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, που έχει 1.500 τόνους της συγκεκριμένης ύλης.

Αποθηκευμένη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, βάρους περίπου 300 τόνων, υπάρχει και στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Σημειώνεται ότι «πελάτες» των εταιρειών παρασκευής εκρηκτικών είναι περίπου 80 μεταλλεία, λατομεία αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες οδικών έργων, οι οποίες όμως δεν κάνουν αποθηκεύσεις μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών, ενώ προχωρούν – με λίγες εξαιρέσεις – στην άμεση χρήση τους.

Ο στρατός

Ακόμη υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μάχιμες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών και πολεμοφοδίων (ορισμένες εξ αυτών είναι υπόγειες).

Σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς και πυροτεχνουργούς του Στρατού, ο βασικός κανόνας είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά οι εκρηκτικές ύλες από τους πυροκροτητές, σε αποθήκες ειδικών προδιαγραφών και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: in.gr

(Φωτογραφία αρχείου: cbc.ca)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News