Ρέθυμνο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: "χωρίς παθολογική, χωρίς αναισθησιολογικό, χωρίς τακτικά χειρουργία"

Έντονη αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Την αγανάκτηση τους εκφράζουν οι γιατροί του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, με τα προβλήματα της υποστελέχωσης νευραλγικών κλινικών να έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε ανακοίνωση τους το νοσοκομείο δεν υπάρχει! Πολλά τμήματα "λαθροβιούν" και την ίδια στιγμή πολλοί γιατροί παραιτούνται ή αρνούνται να δεχθούν μόνιμη θέση στο νοσοκομείο λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και την έλλειψης προοπτικής βελτίωσης. Τονίζουν οτι οι εκκλήσεις τους πέφτουν στο κενό και αντί βοήθειας δέχονται το "κατηγορώ" των διοικητικών προϊσταμένων τους ότι δημιουργούν μια άσχημη και υπερβολική εικόνα για το νοσοκομείο που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

"Αγαπητοί συμπολίτες

Πάρα πολλοί γιατροί παραιτούνται ή αρνούνται να δεχθούν μόνιμη θέση στο νοσοκομείο μας, αδυνατώντας να αντέξουν το βάρος της εργασίας και κυρίως την έλλειψη προοπτικής βελτίωσης. Από τους 6 παθολόγους εδώ και πάνω από 9 μήνες έχουμε 3 (εκ των οποίων η μια επικουρικός για ένα χρόνο), οι αναισθησιολόγοι είναι 2, και τα Επείγοντα έχουν οριακή στελέχωση με 3 μόνιμους και 1 επικουρικό γιατρό που θα φύγει τον άλλο μήνα.

Θυμίζουμε ότι τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται εδώ και 6 μήνες και κάποια επείγοντα όπως κατάγματα διακομίζονται. Το παθολογικό εξωτερικό ιατρειο δεν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί δεν μπορούν να επανεξεταστούν, γνωματεύσεις αναπηρίας δεν δίνονται. Πολλά αλλά τμήματα του νοσοκομείου "λαθροβιούν" με οριακή στελέχωση.

Οι γιατροί τόσο καιρό έχουν υπερβάλει εαυτόν συνεχίζοντας τη λειτουργία των κλινικών και επιπλέον οργανώνοντας με αυτό το λιγοστό προσωπικό την κλινική για τον κορωνοιό. Οι εμβαλωματικές λύσεις που αγωνιωδώς εφαρμόζονται με μετακινήσεις τελευταίας στιγμής γιατρών από γειτονικούς νόμους στοχεύουν αποκλειστικά στην κάλυψη των εφημεριών με την έννοια της «διαχείρισης» μέχρι την επόμενη μέρα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνουν καμία πρόβλεψη για την πρωινή εργασία. Αποτέλεσμα να θεωρείται ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί υποβαθμίζοντας το νοσοκομείο σε εφημεριακό - διακομιστικό κέντρο. Ούτως η άλλως και αυτές οι προσωρινές λύσεις σιγά σιγά εξαντλούνται. Οι τελευταίες απαντήσεις που έχουμε λάβει από τη διοίκηση και την 7η υγειονομική περιφέρεια συμπεριλαμβανομένης και της απογοητευτικής στάσης του δημοτικού συμβουλίου στην αγωνιώδη έκκληση της Ένωσης μας είναι του τύπου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο», «Εσείς τρομάζετε τον κόσμο με την εικόνα που δίνετε για το νοσοκομείο» «Αυτή είναι η κατάσταση- take it or leave it» «εντέλλεσθε» να κάνετε επιπλέον εφημερίες.

Τα αιτήματα μας είναι:

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με κίνητρα άγονου
  • Νέο οργανισμό εναρμονισμένο με τις πραγματικές ανάγκες
  • Έγκαιρη κάλυψη πρωινής λειτουργίας και εφημεριών των κλινικών
  • Σοβαρή αναβάθμιση του μισθού

Αγαπητοί συμπολίτες η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε». Νοσοκομείο χωρίς παθολογική κλινική, χωρίς αναισθησιολογικό, χωρίς τακτικά χειρουργεία δεν υπάρχει. Είναι ώρα να δούμε όλοι που βρισκόμαστε, να σκεφτούμε τι είδους νοσοκομείο θέλουμε, πως θα υποστηρίξουμε υγειονομικά τον τουρισμό μας και να επανεξετάσουμε την ετοιμότητα μας στο ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η Ένωση Ιατρών  ΕΣΥ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια