Ρέθυμνο

Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Έστειλαν νέο μήνυμα σε κυβέρνηση & εργοδότες

«"Βάζουν" οριστική ταφόπλακα στο εισόδημά μας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι

Ραντεβού στους δρόμους έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού στα Χανιά, διεκδικώντας για πολλοστή φορά την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, διεμήνυσαν πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ το σύνθημα του αγώνα τους είναι «πληρώσαμε πολλά, όμως δεν θα πληρώσουμε ξανά».

Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στον χώρο του επισιτισμού και γενικότερα του τουρισμού, τόνισαν πως θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους το επόμενο διάστημα, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, η οποία έχει ως συνέπεια να μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο εισόδημα τους, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό διεκδικούν:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ

Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.

Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

Να τηρηθεί υποχρεωτικά η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα ξενοδοχεία των Χανίων.

Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια