Ρέθυμνο

ΛΑ.ΣΥ Αγ. Βασιλείου: Επικίνδυνα παιχνίδια στο δήμο με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία

Το Δήμο Αγ. Βασιλείου καταγγέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Βασιλείου, Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη για επικίνδυνα παιχνίδια με τις γερμανικές αποζημιώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του  δημοτικού σχολείου-μουσείου της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης από το λεγόμενο «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον» με την μεσολάβηση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης.

Ακολουθεί η καταγγελία:

Σε αυτήν αναφέρουν: «Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του δήμου Αγίου Βασιλείου είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να καταγγείλει τα παιγνίδια που παίζονται τον τελευταίο καιρό στο δήμο μας γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στη χώρα μας και στα θύματά τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημοτική αρχή διάλεξε τις 30/3/2020, στο φόρτε της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια δια περιφοράς «συνεδρίαση» του ΔΣ, να θέσει ως θέμα τη χρηματοδότηση του  δημοτικού σχολείου-μουσείου της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης από το λεγόμενο «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον» με την μεσολάβηση (;;;) του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης. Σύλλογο στον οποίο, περιέργως, μεταφέρθηκε η χρήση του σχολείου για να το επισκευάσει εντάσσοντάς το στο LEADER ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα!!! Λες και δεν ήταν αυτό πολύ πιο εύκολο για το δήμο από ένα οποιοδήποτε πολιτιστικό. Τελικά, δύο χρόνια μετά, στη θέση του LEADER μας προέκυψε η Γερμανική πρεσβεία και το ύπουλο «ταμείο για το μέλλον» (της Γερμανίας φυσικά). Με επιστολή του Συλλόγου (16/3/20) ζητούσαν την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, για χρηματοδότηση από το εν λόγω ταμείο. Μας ζήτησαν μάλιστα να εκδώσουμε και ευχαριστήρια προς την πρεσβεία επιστολή!!!

Ένα ταμείο που σκοπός του είναι να εξουδετερώσει τον αγώνα της έμπρακτης αναγνώρισης από το Γερμανικό κράτος των εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας και την καταβολή των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Ένα ταμείο που εμφανίζεται ως διακρατικό (ελληνογερμανικό) αλλά έχει στηθεί μονομερώς από το Γερμανικό κράτος στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος με την ονομασία «λήθη». Το διαχειρίζεται το υπ. Εξωτερικών και η εδώ πρεσβεία τους χωρίς καμιά συμμετοχή των ελληνικών αρχών.

Απευθύνεται σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά επιδιώκοντας να προσφέρει λίγα «καθρεφτάκια» (μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ) στους «ιθαγενείς». Να τους χορτάσουν με διακηρύξεις λεκτικής αναγνώρισης των εγκλημάτων  με απαγορευμένη όμως κάθε αναφορά στην έμπρακτη αναγνώριση και στις αποζημιώσεις. Αυτός είναι ο απαράβατος όρος των «ευεργεσιών» τους αφού ο σκοπός τους είναι μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων διμερών σχέσεων με τις μαρτυρικές περιοχές, που θα αποσιωπούν το θέμα το αποζημιώσεων, να εξουδετερώσει ηθικά, πολιτικά αλλά και νομικά την διεκδίκησή τους.

 

Για να επιβάλουν μάλιστα τις στημένες «δωρεές» τους δεν διστάζουν, όπως από πολλά δημοσιεύματα αποκαλύπτεται, ακόμη και να προσφέρουν προσωπικά ανταλλάγματα σε «παράγοντες-διαμεσολαβητές» που θα εξευμενίσουν τις τοπικές κοινωνίες να χάψουν το τυρί και να αγνοήσουν τη φάκα. Αντιγράφουν στο σήμερα τις άθλιες πρακτικές των προγόνων τους, να στρατολογούν πρόθυμους από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ένα τόσο σοβαρό θέμα η δημοτική αρχή διάλεξε «νύχτα» να το περάσει. Στο φόρτε του κορωνοϊού (30/3) σε μια δια περιφοράς «συνεδρίαση», που δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως συζήτηση, αφού οι σύμβουλοι ψηφίζουν από τα σπίτια τους και χωρίς καμιά επικοινωνία μεταξύ τους. Η αποφασιστική αντίδραση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ την ανάγκασε να το αποσύρει.

Όμως ήταν μια κίνηση τακτικής. Ο στόχος να παίξουν το παιγνίδι της Γερμανικής διπλωματίας έπρεπε να φαίνεται ότι είναι «λαϊκή επιταγή». Έτσι στις 22/5 σε μια επίσης πέτσινη δια περιφοράς «συνεδρίαση» εμφανίζουν έγγραφο των φανερά πλανημένων εκπροσώπων του χωριού που συναινούν στην χρηματοδότηση από το Γερμανικό ταμείο «αρκεί αυτή να μην έχει την μορφή αποζημίωσης για το ολοκαύτωμα του Αυγούστου ’44 στην Κρύα Βρύση»!!! Μα αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι Γερμανοί. Το αντίθετο, σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Η σύγχυση είναι παραπάνω από προφανής. Ύστερα από την επισήμανσή μας αυτή και για να μπαλώσει τα αμπάλωτα ο δήμαρχος πρόσθεσε στην εισήγησή του τη φράση «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων συνεχίζεται».

Όταν όμως προτείναμε η φράση αυτή έστω και ως μονομερής δήλωση της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί στα επίσημα κείμενα με τους Γερμανούς, ώστε τουλάχιστον να μετριάζονται οι συνέπειες της συμφωνίας, ο κ Ταταράκης άρχισε να αναδιπλώνεται λέγοντας πως δεν μπορεί να το διασφαλίσει αυτό γιατί δεν θα υπογράψει ο δήμος που έχει την ιδιοκτησία του σχολείου αλλά ο Σύλλογος, που του έχει παραχωρηθεί η χρήση!!!Στην πραγματικότητα ομολογούσε πως οι λεονταρισμοί περί συνέχισης των διεκδικήσεων είναι για εσωτερική κατανάλωση και εξαπάτηση του λαού μας και δεν πρόκειται να αποτυπωθούν στα επίσημα διμερή κείμενα.

Επικαλούνται μια παραχώρηση χρήσης, που είναι ήδη άκυρη αφού δεν έχουν τηρηθεί οι ρητές της προϋποθέσεις, για να βάζουν τον Σύλλογο να κάνει όλα τα θελήματα της Γερμανικής πολιτικής και διπλωματίας και ο δήμος να τους στρώνει τα χαλιά με κούφιες μεγαλοστομίες και λεονταρισμούς χωρίς καμιά πρακτική αξία, για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού μας.  Είναι επικίνδυνοι και ανεκδιήγητοι.

Τόσα χρόνια κράτος και δήμος αδιαφορούν στο δίκαιο πόθο των κατοίκων της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης να δουν το σχολείο να γίνεται μουσείο ιστορικής μνήμης. Τώρα από την αδιαφορία περνούν σε ένα πιο επικίνδυνο υποκριτικό ενδιαφέρον Χρησιμοποιούν τον πόθο τους για να τους ξαναθυσιάσουν στους θύτες τους. Να εξουδετερώσουν και να γελοιοποιήσουν την απαίτηση της Κρύας Βρύσης, του Δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, των αντιστασιακών οργανώσεων, του λαού μαςγια έμπρακτη και όχι υποκριτική αναγνώριση των χιτλερικών θηριωδιών με την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στην ιστορία του Αη Βασίλη με την τεράστια αντιστασιακή πατριωτική προσφορά, με τους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές τέτοια μεταχείριση δεν αξίζει. Είναι ειρωνεία της ιστορικής μνήμης και των θυμάτων του ναζισμού αυτά να εξελίσσονται ακριβώς στην επέτειο της ηρωικής Μάχης της Κρήτης.

 

Αλλά αυτό που ξεγύμνωσε ολοκληρωτικά και πέραν κάθε αμφιβολίας τις προθέσεις τους ήταν η στάση τους στην πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Προτείναμε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια με αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την αναγκαία χρηματοδότηση (δεν είναι δα και τα τεράστια κονδύλια) για να γίνει τα σχολείο μουσείο. Την απέρριψαν χωρίς κανένα επιχείρημα. Όπως θα απέρριπταν και οποιαδήποτε άλλη πρόταση που δεν περνά τα σκαλοπάτια της Γερμανικής πρεσβείας.

Οι ευθύνες του δημάρχου αλλά και ενός προς ένα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που ψήφισαν την κατάπτυστη αυτή απόφαση, είναι τεράστιες. Θα τους στιγματίζουν για πολλά χρόνια. Έχουν ελάχιστο χρόνο να την ανακαλέσουν”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια