ΠΕΔ: «Προτεραιότητα μας ο τουρισμός»

Κρήτη
ΠΕΔ: «Προτεραιότητα μας ο τουρισμός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποτίμηση των πρωτοβουλιών

Στην αποτίμηση των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στην διάρκεια των 2,5 κρίσιμων μηνών που προηγήθηκαν, προχώρησαν σήμερα τα μέλη του οργάνου που συνεδρίασαν το πρωί στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για την επόμενη ημέρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τρόπους ουσιαστικής στήριξης του τουρισμού του νησιού, καθώς και του συνόλου των δήμων.

Ωστόσο, εκείνο που κατέστησε σαφές ο Γιάννης Κουράκης είναι ότι οι δήμοι της Κρήτης θα παλέψουν ώστε να έχουν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση στον τομέα της κατανομής πόρων που -όπως είπε- θα πρέπει να γίνεται να βάση τα απολογιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις απώλειες εσόδων που καταγράφουν, αλλά και την ουσιαστική προσφορά τους.

Η οικονομική «καθίζηση» που υπέστησαν οι δήμοι της Κρήτης, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, οι ενέργειες που έγιναν στο διάστημα της καραντίνας για να κρατηθούν στην «ζωή» δομές και δημότες, καθώς και το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για την επόμενη ημέρα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση των μελών της περιφερειακής ένωσης δήμων Κρήτης, που συνήλθε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, δια ζώσης στο Ρέθυμνο.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του οργάνου, το κρίσιμο διάστημα των 2,5 μηνών που προηγήθηκε η αυτοδιοίκηση κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, ενώ το μεγάλο στοίχημα που τίθεται για την επόμενη ημέρα είναι η ουσιαστική στήριξη του τουρισμού.

Ο Γιάννης Κουράκης κατέθεσε στο τραπέζι και τις προτάσεις για τις μεγάλες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που επίκειται να γίνουν στην αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ΠΕΔ Κρήτης είναι να παραμείνει πρωτοπόρα στις θέσεις και τις προτάσεις της. Ωστόσο, όπως είπε πάγιο αίτημα του οργάνου παραμένει η οικονομική στήριξη των δήμων του νησιού όχι όμως με οριζόντιο τρόπο.

Το «παρών» στην συνεδρίαση έδωσε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε την συνδρομή των δημάρχων του νησιού με σκοπό να εφαρμόσει την επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοιό.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Κουράκη

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

«Περάσαμε μια περίοδο 2,5 μηνών που τόσο όλοι εμείς που εκπροσωπούμε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και οι πολίτες, λειτουργούσαμε κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης και πίεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και των θεσμών καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται από την κρίση.

Σήμερα μετά την άρση περιοριστικών μέτρων και με βασικό μέλημα την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο.

Μια περίοδο όπου η οικονομία θα δοκιμαστεί από βαθιά ύφεση με επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας, σε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αλλά και στη διατήρηση των τοπικών επιχειρήσεων.

Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και από κοινού να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς όπως:

- Ο τουρισμός, που αποτελεί το βραχίονα της εθνικής μας οικονομίας αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγειονομική θωράκιση της Κρήτης και αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, όπως είναι οι άνθρωποι, η πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση, το φυσικό περιβάλλον καθώς και η  τοπική γαστρονομία της Κρήτης.

- Της επιχειρηματικότητας και του αγροτοδιατροφικού τομέα που δοκιμάζονται από την κρίση και έχουν άμεση ανάγκη υποστηρικτικών μέτρων, ρευστότητας και στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων.

Οφείλουμε ως φορείς της Αυτοδιοίκησης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου η Κρήτη να αποτελέσει την περιφέρεια που θα ξεπεράσει πρώτη την κρίση για να ακολουθήσει αναπτυξιακή πορεία.

Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία να θέσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την:

  • Θεσμική μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης
  • Την καταστατική θέση των αιρετών
  • Κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία
  • Παρεμβάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομής της Κρήτης (Νέος Νότιος Οδικός Άξονας), η διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας.
  • Ολιστική Ανάπτυξη Κρήτης.

 Εκτιμούμε ότι η κυβερνητική βούληση θα είναι θετική για να συζητήσει και να υιοθετήσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης. bΓια το λόγο αυτό προτείνουμε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας από την ΠΕΔ Κρήτης για την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και παρεμβάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα».

Συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα δράσεων και ενεργειών

«Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα και τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με κυβερνητικούς φορείς και εκπροσώπους συλλογικών οργάνων, παρατίθενται κωδικοποιημένα οι πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί κατά το προηγούμενο διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης.

- Προς το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ όπου ζητήσαμε επανεξέταση των όρων κατανομής των ΚΑΠ προς την ΠΕΔ Κρήτης.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή στο από 19/05/2020 Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όπου και αποφασίστηκε η αύξηση των ΚΑΠ για την ΠΕΔ Κρήτης από 321.732 Ευρώ σε 451,730 Ευρώ.

- Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας

- Προς το Υπουργείο Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Υποβλήθηκε πρόταση και αναλήφθηκαν ενέργειες κατά της απόφασης αναστολής λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων.

- Στον Πρωθυπουργό κατατέθηκαν προτάσεις της ΠΕΔ για της στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις σε υποδομές και έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη

- Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τους ΟΤΑ προτείναμε προς τα αρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ ολοκληρωμένες προτάσεις που αφορούσαν:

α) την άμεση αποστολή υγειονομικού υλικού προς τους Δήμους της Κρήτης

β) γενναία έκτακτη οικονομική στήριξη των ΟΤΑ

γ) αποπληρωμή των ήδη εκτελεσθέντων και ολοκληρωμένων έργων από το ΠΔΕ

δ) παράταση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ

ε) άμεση στήριξη των ΔΕΥΑ μέσω ένταξής τους στα μέτρα για πληττόμενες επιχειρήσεις

στ) στήριξη των εργαζομένων των ΟΤΑ

ζ) παρεμβάσεις για επιμέρους ζητήματα των Δήμων

- Για την τροποποίηση της προκήρυξης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των ήδη εργαζομένων

- Για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων του προγράμματος

- Προς το Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση και συνεργασία αναφορικά με το πρόγραμμα ‘’Ειρήνη’’

- Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητήσαμε τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα (παραγωγών και επιχειρήσεων)

- Η ΠΕΔ Κρήτης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα της παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς τους ΟΤΑ και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων.

- Επί της εκδοθείσας ΚΥΑ ζητήσαμε άμεση τροποποίηση του άρθρου για το οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου (απαλλαγή από την υποχρέωση για φέτος και μειωμένο για τα απόμενα έτη) ενώ προτείναμε επιδότηση ανά ναυαγοσωστικό πύργο για την κάλυψη του κόστους από τους ΟΤΑ

Επαφές – Συναντήσεις

Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές, συναντήσεις, εκδόθηκαν ανακοινώσεις και υποβλήθηκαν προτάσεις για θέματα που αφορούν τους Δήμους, τα δημοτικά ΝΠΔΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση, την απρόσκοπτη υλοποίηση της τουριστικής περιόδου, τα προβλήματα των εργαζομένων, την επιτάχυνση των έργων και υποδομών και λοιπά θέματα που αφορούν επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Κρήτης.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, μέλη της ΕΕ και του ΔΣ οι οποίοι συζήτησαν διεξοδικά τα προαναφερθέντα θέματα με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές, Γεν. Γραμματείς και στελέχη Οργανισμών καθώς και με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, όπου με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις προωθήσαμε και πετύχαμε την υλοποίηση σε μεγάλο βαθμό εκκρεμούντα θέματα.

- Σημαντική κρίνεται η πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Ταβερναράκη για θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και ειδικότερα την αυτοματοποίηση και απλούστευση των Υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ενσωμάτωση καλών πρακτικών και νέων τεχνολογιών.

- Διαρκείς επαφές και τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, τους Προέδρους των ΠΕΔ της χώρας, Δημάρχους και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων για ενημέρωση και προώθηση όλων των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης

- Παραλάβαμε και διανείμαμε στους Δήμους της Κρήτης 23.205 μάσκες προκειμένου να καλυφθούν σε πρώτη φάση οι άμεσες ανάγκες των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και 30.000 μάσκες και γάντια σε δεύτερη φάση όπου θα διανεμηθούν το επόμενο διάστημα.

- Με άμεσες ενέργειες του Προεδρείου προς την ΔΟΥ Ηρακλείου, διευθετήθηκε και μηδενίστηκε το ποσό των 39.993,79 Ευρώ που είχε καταλογιστεί στην ΠΕΔ και αφορούσε καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014-2019.

Κατά τους τελευταίους 2,5 μήνες που βιώνουμε την υγειονομική κρίση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών αλλά και των ζητημάτων που προκύπτουν συνεχώς για τους ΟΤΑ της Κρήτης, έγκαιρα και με επάρκεια, παρά το ότι είναι διαπιστωμένο και γνωστό ότι η ΠΕΔ Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ανεπάρκειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News