Έρημο τοπίο οι εμπορικοί δρόμοι - Με λουκέτα «απειλούνται» οι έμποροι

Ρέθυμνο
Έρημο τοπίο οι εμπορικοί δρόμοι - Με λουκέτα «απειλούνται» οι έμποροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για το “επιχειρείν” στο Ρέθυμνο

Έχοντας περάσει λίγα μόνο 24ωρα από την επάνοδο στην "κανονικότητα", ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου εξακολουθεί να περνά δύσκολες ώρες, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις "πληγές" που "άνοιξε" στο "επιχειρείν" το αναγκαστικό "λουκέτο" λόγω κορωνοϊού.

Έμποροι που μίλησαν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χαρακτήρισαν ως αβέβαιη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ ζητούν πλέον από την κυβέρνηση να πιέσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας για τη χορήγηση νέων δανείων με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Ειδικότερα, τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων πολλών χρόνων, ακόμα και δεκαετιών, διέρχεται αυτή τη χρονική στιγμή το "επιχειρείν" στο Ρέθυμνο, καθώς το αναγκαστικό "λουκέτο" λόγω κορωνοϊού στα εμπορικά καταστήματα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιξε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που βλέπω τόσο μειωμένη κίνηση, ειδικά αυτή την περίοδο - Μάη μήνα - που η πόλη έσφυζε από τουρισμό και όχι μόνο», τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο στη εφημερίδα μας ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών ειδών Λεωνίδας Ματθαιουδάκης.

«Οι πελάτες κατά πάσα πιθανότητα μάς έχουν ξεχάσει», σημείωσε με αγωνία και η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, για να προσθέσει ότι ο εμπορικός κόσμος ήρθε με πολλή αγωνία για να "στηθεί" και να "ξανασυστηθεί" με το καταναλωτικό κοινό. «Οι 58 ημέρες καραντίνας που μεσολάβησαν ήταν πολύ δύσκολες και για μας που ήμασταν έγκλειστοι στα σπίτια μας, ενώ θεωρώ ότι χάσαμε και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό του πελατολογίου μας», πρόσθεσε με έμφαση η κ. Τσικιντίκου.

Οι πιο κεντρικοί εμπορικοί της πόλης του Ρεθύμνου, όπως είναι για παράδειγμα η οδός Αρκαδίου και η οδός Εθνικής Αντιστάσεως, πλέον θυμίζουν έρημο τοπίο. Και αυτό διότι ελάχιστοι είναι μέχρι στιγμής οι καταναλωτές που βγαίνουν από τα σπίτια τους έχοντας αποφασίσει να διαθέσουν χρήματα για τις αγορές τους.

Οι περισσότεροι μάλιστα είτε κάνουν τη βόλτα τους βλέποντας τις βιτρίνες, είτε κάνουν ακόμα έρευνα αγοράς, αφού - όπως μας είπαν - είναι πολύ διστακτικοί στο να ψωνίσουν.

«Τα μαγαζιά άνοιξαν αλλά δυστυχώς ο τζίρος των καταστημάτων είναι μηδενικός, όπως όταν ήταν κλειστά», σχολίασε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, για να προσθέσει ότι «λίγος ήταν ο κόσμος που κατέβηκε στην αγορά τις δυο-τρεις πρώτες ημέρες, περισσότερο για να δει τα μαγαζιά ανοικτά, από ό,τι για να ψωνίσει».

Με μηδενικό τζίρο στα ταμεία τους, με τις τραπεζικές κυρίως υποχρεώσεις να "τρέχουν" και με το αβέβαιο μέλλον της τουριστικής περιόδου, ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου παλεύει για να κρατηθεί ζωντανός, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Με μαθηματική ακρίβεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ματθαιουδάκης, «τα χρήματα τα οποία δίνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, δεν επαρκούν, παρά μόνο για τις ελάχιστες πρώτες ανάγκες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα όσα ανέφερε και η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και στον "καταιγισμό" τηλεφωνημάτων που δέχονται οι έμποροι από τις τράπεζες προκειμένου να εξοφλήσουν εδώ και τώρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Μεταξύ άλλων στο σημείο αυτό η Αθηνά Τσικιντίκου υπογράμμισε και τα εξής: «Είμαι πολύ θυμωμένη με την κυβέρνηση, διότι τα 800 ευρώ που μας έδωσε, τα έδωσε μετά από 58 ημέρες και κανείς στην ουσία δε νοιάστηκε πώς μπορεί να περάσει ο έμπορος τις 58 αυτές ημέρες και αν έχει χρήματα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του... Ωστόσο τα 800 ευρώ δε μου έκαναν τίποτα, διότι τι θα μπορούσα να πρωτοπληρώσω με αυτά; Το ενοίκιο, τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο ή μήπως τα νέα εμπορεύματα που θα έβαζα στο κατάστημά μου;».

Έρχονται... "λουκέτα"

Εντωμεταξύ, περισσότερο ορατός από ποτέ είναι πλέον και στο Ρέθυμνο - που θεωρείται μια μικρή αγορά - ο κίνδυνος των "λουκέτων" ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους τους εργαζόμενους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απαίτηση του εμπορικού κόσμου του νομού είναι να ανοίξει επιτέλους η "στρόφιγγα" των τραπεζών, με ευνοϊκότερους όμως όρους για τους επαγγελματίες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους ανάγκες.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ζητούν την ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς τους τραπεζίτες, σε μια προσπάθεια να πάρει "ανάσα" η αγορά, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News