Φονικό Ανώγεια: Την ώρα που ο πατέρας του θα κηδεύεται, εκείνος θα οδηγείται στον Εισαγγελέα

Ρέθυμνο
Φονικό Ανώγεια: Την ώρα που ο πατέρας του θα κηδεύεται, εκείνος θα οδηγείται στον Εισαγγελέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα η κηδεία του 63χρονου μαντιναδολόγου Λευτέρη Καλομοίρη

Τα Ανώγεια, η ιστορική κωμόπολη στις παρυφές του Ψηλορείτη, θρηνούν... Θρηνούν για τον άδικο χαμό δύο ανθρώπων, που ο καθένας τους είχε τη δική του προσφορά στον τόπο του, και την καταστροφή της ζωής ενός ακόμη νέου ανθρώπου. Οι τρεις εμπλεκόμενοι στη φονική συμπλοκή που συντάραξε τα Ανώγεια και ολόκληρη την Κρήτη και είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς: τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη.

Ο Λ. Καλομοίρης, γνωστός για την ενασχόλησή του με τη λαϊκή παράδοση και τα κοινά, ήταν από τους πιο γνωστούς μαντιναδολόγους και για χρόνια είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ο Γιώργος Ξυλούρης ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας που έχει δώσει σπουδαίους καλλιτέχνες στον τόπο μας. Και οι δύο είναι νεκροί πλέον, με αφορμή... τη συνήθη: κτηματικές διαφορές.

Σήμερα το τελευταίο αντίο

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι οι Ανωγειανοί θα αποχαιρετήσουν τον γνωστό μαντιναδολόγο, Λευτέρη Καλομοίρη, την ώρα, δηλαδή, που ο 29χρονος γιός του - και φερόμενος ως δράστης - θα περνάει το κατώφλι του Εισαγγελέα.

Παραδόθηκε ο φερόμενος ως δράστης

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, συνοδεία των δικηγόρων του Διονύση Βέρα και Αλεξάνδρας Σπανάκη, πέρασε γύρω στη 1 χθες το μεσημέρι, και πριν την παρέλευση του αυτοφώρου, ο 29χρονος γιος τού Λευτέρη Καλομοίρη που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε προχθές το βράδυ τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη, λίγα δευτερόλεπτα αφότου ο 30χρονος είχε σκοτώσει εν ψυχρώ τον πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο 29χρονος άνδρας παρέδωσε στις Αρχές και το όπλο με το οποίο εκτέλεσε τον 30χρονο συγχωριανό και γείτονά του, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες εμφανίζεται σοκαρισμένος από αυτό που συνέβη, επαναλαμβάνοντας συχνά κατά την προανακριτική διαδικασία τη φράση «γιατί αυτό το κακό να τύχει σε μένα και το σπίτι μου».

Ο 29χρονος, που αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, πρόκειται σήμερα το πρωί να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ρεθύμνου, ενώ όπως εκτιμάται θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή αύριο Τρίτη.

Μια βάφτιση και μια κηδεία

Ενώ, με πλήθος κόσμου, παρότι χθες ήταν η τυπικά τελευταία ημέρα της καραντίνας, έγινε χθες στα Ανώγεια η κηδεία του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη. Μάλιστα οι οικογενειακοί τάφοι των δύο σογιών και των δύο νεκρών είναι δίπλα.

Τραγική λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, χθες πριν την κηδεία έγινε η βάφτιση του αβάπτιστου παιδιού του Γιώργου Ξυλούρη.

Το χρονικό

Το περιστατικό που οδήγησε στην τραγική κατάληξη έγινε προχθές το βράδυ στο Περαχώρι των Ανωγείων. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όλα εκτυλίχτηκαν στο Περαχώρι και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια των δύο οικογενειών που εμπλέκονται στην τραγωδία, και που μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους με κουμπαριές και συντεκνιές.

Ο 29χρονος γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, λένε οι πληροφορίες, ευρισκόμενος μαζί με τον 30χρονο Γιώργο Ξυλούρη αρχικά καβγαδίζουν για ένα κομμάτι γης που φαίνεται πως διεκδικούσαν και οι δύο οικογένειες, στη συνέχεια πιάνονται στα χέρια, ενώ στο τέλος "μιλούν" τα όπλα. Όταν πάνω στη συμπλοκή ο 63χρονος πατέρας, που είναι μάρτυρας του καβγά, συνειδητοποιεί πως ο 30χρονος γείτονάς του σηκώνει όπλο για να χτυπήσει τον γιο του, μπαίνει στη μέση κάνοντας το σώμα του ασπίδα για να γλιτώσει από τα πυρά το παιδί του, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός στο έδαφος.

Ο 29χρονος γιος τού Λευτέρη Καλομοίρη βλέποντας τον πατέρα του νεκρό, με βάση τις ίδιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες, θολώνει ακόμα περισσότερο, σηκώνει το όπλο, σημαδεύει και εκτελεί εν ψυχρώ τον άνθρωπο που λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα έκοψε το νήμα της ζωής του πατέρα του. Ήταν τόσος ο πόνος από τον χαμό του πατέρα του, που έριξε επτά σφαίρες στον Γ. Ξυλούρη. Στη συνέχεια τρέπεται σε φυγή, ο θρήνος αρχίζει και ολόκληρο το χωριό τίθεται σε αστυνομικό κλοιό...

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο περικυκλώνουν τα Ανώγεια σε χρόνο-ρεκόρ και κυρίως τη γειτονιά στο Περαχώρι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα. Στο σημείο φτάνει και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Ρουτζάκης, ο οποίος συναντιέται στο Αστυνομικό Τμήμα με τον δήμαρχο της περιοχής Σωκράτη Κεφαλογιάννη, προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους εμπέδωσης της τάξης, ώστε να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην αναζωπυρωθεί η "σπίθα" που μπορεί να πυροδοτήσει απρόοπτες εξελίξεις στην περιοχή.

Τα Ανώγεια θρηνούν

Εντωμεταξύ, η ανείπωτη τραγωδία με το διπλό φονικό που σημειώθηκε προχθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Ανώγεια έχει κυριολεκτικά "παγώσει" τους κατοίκους της ορεινής κωμόπολης του Μυλοποτάμου.

Η έντονη αρχικά λογομαχία μεταξύ δύο νεαρών ανδρών και του πατέρα ενός εκ των δύο για κτηματικές διαφορές - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες - είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ψυχραιμία, να "μιλήσουν" τα όπλα και δύο άνθρωποι να πέσουν νεκροί, ενώ ένας τρίτος να τραυματίζεται - ευτυχώς ελαφρά - και ένας εκ των "πρωταγωνιστών" της τραγωδίας να αναζητείται όλο το βράδυ από τις Αρχές.

Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, το Κέντρο Υγείας Ανωγείων πλημμυρίζει από δεκάδες Ανωγειανούς που "μουδιασμένοι" δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Τη νεκρική σιγή που επικρατεί στο χωριό διακόπτουν οι κραυγές και το μοιρολόι των συγγενών των δύο θυμάτων.

Τα τρία ασθενοφόρα που βρίσκονται επιτόπου μεταφέρουν αρχικά τις σορούς του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αλλά και έναν ακόμα 30χρονο Ανωγειανό, που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι - καθώς βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή - επίσης στο ΠΑΓΝΗ.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι Αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το "γιατί" του διπλού φονικού

Ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά του 29χρονου συλληφθέντος αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να υπήρχαν κάποιες προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή ένα μικρό κτίσμα, μέρος χειμαδιού έξω από το χωριό. Το χειμαδιό φαίνεται να είχε αλλάξει χέρια, αλλά και οι δύο πλευρές έδειχναν ενδιαφέρον για το κτίσμα, που ο μεν Καλομοίρης έλεγε ότι θα βάλει χοίρους, ο δε Ξυλούρης ότι το ήθελε εκείνος.

Ο 29χρονος συλληφθείς φέρεται να έχει μεταφέρει προς τρίτους ότι είχε ακούσει πως ο πατέρας του είχε δεχτεί επίθεση από την πλευρά του Ξυλούρη. Ο γιος του Λ. Καλομοίρη, που έλειπε μεγάλα διαστήματα από τα Ανώγεια, δεν είχε άμεση γνώση όσων είχαν διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του πατέρα του και του νεκρού 30χρονου. Κατά τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες είχε ακούσει στο χωριό ότι ο πατέρας του είχε δεχτεί επίθεση και το βράδυ του Σαββάτου, με αφορμή το πέρασμα του Ξυλούρη από το σημείο, καθώς για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο σημείο είναι γειτονιά των Ξυλουρέων, πιάστηκαν στον καβγά.

 Ο λεκτικός καβγάς οδήγησε τους δύο άνδρες να πιαστούν στα χέρια και ο 30χρονος Ξυλούρης βγήκε με μώλωπες και σοβαρά χτυπήματα. Φεύγει και ύστερα από λίγο επιστρέφει στο σημείο με όπλο, όπου λαμβάνει χώρα το κακό, με τον 63χρονο να μπαίνει στη μέση να τους χωρίσει και να πέφτει νεκρός από τα πυρά του όπλου, ενώ λίγο αργότερα ο γιος του, που έχει συλληφθεί, φέρεται να πυροβόλησε τον άλλον 30χρονο.

Σε αστυνομικό κλοιό

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκιο της Σήμανσης και της Ασφάλειας βρίσκονται στα Ανώγεια, όπου ερευνούν τα στοιχεία και τα ευρήματα για να "πέσει φως" στην υπόθεση. Στην περιοχή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες.

«Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα "γιατί". Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας», ανέφερε ο ιερέας των Ανωγείων, Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Συνελήφθη σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία ημεδαπού.

Ειδικότερα, χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο 2/5) το βράδυ, ο ανωτέρω συλληφθείς με τη χρήση όπλου πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα ημεδαπό, ο οποίος σε προγενέστερο χρόνο είχε τραυματίσει με όπλο, επίσης θανάσιμα, έναν ακόμη ημεδαπό.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Ρεθύμνου.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News