Ρέθυμνο

Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Χρειαζόμαστε διπλασιασμό του προσωπικού

Λειτουργούν οριακά τμήματα του νοσοκομείου σύμφωνα με τους γιατρούς

Για υποστελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο η Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Όπως υποστηρίζουν έχουν προφορική εντολή από την ΥΠΕ να διαχειρίζονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά , γεγονός που θεωρούν σωστό και ουσιαστικά να καταργηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο αυτό δεν τους έχει ανακοινωθεί επίσημα με αποτέλεσμα να τους αφήνει ακάλυπτους απέναντι στις διαφορετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, έχει γνωστοποιηθεί από αρκετούς μήνες στο Ρέθυμνο.  Γνωρίζετε ότι στο νομό μας υπάρχει ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Εδώ και περισσότερο από ένα έτος αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στελέχωσης που δημιουργήθηκαν λόγω της συνταξιοδότησης και των παραιτήσεων αρκετών συναδέλφων τα τελευταία 2 χρόνια καθώς και της καθυστέρησης στην προκήρυξη των θέσεων που άδειασαν. Ειδικά κάποια νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου όπως η Παθολογική κλινική, η Πνευμονολογική κλινική και το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργούν σε επικίνδυνα όρια.

          Πιο συγκεκριμένα υπηρετούν:

 • 3 Παθολόγοι (2 μόνιμοι και ένας με σύμβαση ενός έτους)  με 3 οργανικές θέσεις άδειες.
 • 3 Πνευμονολόγοι (2 μόνιμοι και ένας με απόσπαση από το αγροτικό). Ο διευθυντής φέτος συνταξιοδοτείται. 1 οργανική θέση είναι άδεια.
 • 2 Αναισθησιολόγοι με 3 οργανικές θέσεις άδειες
 • 5 εντατικολόγοι στη ΜΕΘ με 1 οργανική θέση άδεια
 • 4 γιατροί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), 3 μόνιμοι και ένας με σύμβαση 2 χρόνων καθώς και 4 οργανικές θέσεις άδειες.
 • Ειδικευόμενοι γιατροί καλυμμένες 18 από τις 56 θέσεις.

 

Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου (η χειρουργική κλινική, η ορθοπεδική κλινική, η μονάδα τεχνητού νεφρού) δουλεύουν με οριακή στελέχωση

Με την προκήρυξη που «τρέχει»  τώρα ελπίζουμε να καλυφθούν κάποιες από τις θέσεις αυτές, δηλαδή 2 θέσεις αναισθησιολόγων, 1 θέση παθολόγου, και 1 θέση πνευμονολόγου, που όμως θα είναι  «σταγόνα στον ωκεανό» και επιπλέον οι πρώτοι γιατροί υπολογίζουμε να έρθουν μετά το καλοκαίρι.

 

Με δεδομένη

 • Την  μακροχρόνια πλέον κατάσταση που έχει εξαντλήσει τους υπηρετούντες σε όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής
 • Τη δημιουργία καινούριων διαδικασιών με διαχωρισμό των ιατρείων στα ΤΕΠ ύποπτων και λοιπών περιστατικών τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών, τη δημιουργία μίας νέας κλινικής 20 κλινών για τις ανάγκες της πανδημίας και το «άνοιγμα» τριών κλινών ΜΕΘ για τη νοσηλεία COVIDπεριστατικών
 • Τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας λόγω των ιδιαίτερων διαδικασιών ατομικής προστασίας και νοσηλείας των ασθενών
 • Την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού, με συχνό επαναπροσδιορισμό του σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση και τις απαιτήσεις για συνεχή επιστημονική ενημέρωση

Η κατάσταση του νοσοκομείου από άποψη ανθρώπινου δυναμικού κρίνεται από εμάς εντελώς ανεπαρκής.

Με λίγα λόγια εάν η 1η φάση της επιδημικής έξαρσης ακολουθούσε άλλη πορεία θα ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι από άποψης ανθρώπινου δυναμικού.

Λόγω χαμηλής δραστηριότητας της νόσου και άρα χαμηλής ανοσίας του πληθυσμού  και ιδιαιτεροτήτων που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό υπολογίζουμε ένα δεύτερο κύμα τους επόμενους μήνες και ένα πολύ μεγαλύτερο το χειμώνα.

Η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού είναι κομβική. Χρειαζόμαστε πρακτικά διπλασιασμό τουλάχιστον του προσωπικού στα τμήματα που προαναφέρθηκαν.

 

Το Ρέθυμνο είναι ένας μεγάλος νομός με ιδιαιτερότητες (τουρισμός, καρναβάλι, έλλειψη ιδιωτικών δομών νοσηλείας) που απαιτεί ένα αξιόπιστο και ετοιμοπόλεμο νοσηλευτικό ίδρυμα. Δυστυχώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αυτό δεν υπάρχει. Όχι μόνο είναι αδύνατο να λειτουργήσουμε τις νέες κλίνες και άρα τα περιστατικά κορωνοϊού αλλά και να διαχειριστούμε και τη καθημερινή ρουτίνα των περιστατικών.

 

Βάλαμε «πλάτη» παρά τις ελλείψεις και την χρόνια κόπωση, στην πρώτη φάση της πανδημίας προκειμένου να στηρίξουμε το νομό μας περιμένοντας μια γενναία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Αντίθετα ενώ έχουμε προφορική εντολή από την ΥΠΕ να διαχειριζόμαστε εμείς τα επιβεβαιωμένα περιστατικά (κάτι που θεωρούμε και εμείς σωστό) και ουσιαστικά να καταργηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς, αυτό δεν μας έχει ανακοινωθεί επίσημα με αποτέλεσμα να μας αφήνει ακάλυπτους απέναντι στις διαφορετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και στην όποια ενίσχυση που ενδεχομένως θα έχουν τα νοσοκομεία αναφοράς.

 

Τις επόμενες μέρες θα αναγκαστούμε να ανακοινώσουμε στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της πανδημίας και θα αρχίσουμε να περιορίζουμε λειτουργίες και να κλίνουμε κλινικές.

 

Το δημοτικό συμβούλιο, η περιφέρεια και η διοίκηση πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην υγεία των πολιτών αλλά και στον τουρισμό με δεδομένη την πιστοποίηση υγειονομικής ετοιμότητας που πλέον θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση σε τουριστικούς προορισμούς. Η δημοσιοποίηση της αδυναμίας του νοσοκομείου να υποστηρίξει αυτές τις ανάγκες θα είναι καταστροφική αλλά και μονόδρομος για εμάς που δεν βλέπουμε πραγματικά άλλη λύση αφού μάλιστα, από την 7η ΥΠΕ ανακοινώνονται οι μετακινήσεις για εφημερίες (48 από τον Σεπτέμβρη) από άλλα νοσοκομεία ως λύση του προβλήματος.

          Ζητάμε και από την τοπική κοινωνία να σταθεί έμπρακτα και ενεργά δίπλα μας και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

 1. Να πραγματοποιήσει ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το νοσοκομείο (δέσμευση που δεν πραγματοποιήθηκε).
 2. Να απαιτήσει την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με έμφαση στα τμήματα πρώτης γραμμής.
 3. Να ζητήσει την προκήρυξη των θέσεων ως άγονες με αυξημένα κίνητρα εφόσον αυτές δεν είναι δελεαστικές.
 4. Να πραγματοποιήσει τη συνάντηση των αρχών σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο με θέμα το νοσοκομείο  κάτι που είχε αποφασιστεί από τον Ιανουάριο.
 5. Να αποφασίσει τη δημιουργία κινήτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλους τοπικούς παράγοντες για την εγκατάσταση γιατρών στο Ρέθυμνο.

 

Ο στόχος και η ελπίδα μας είναι να στηριχτεί το νοσοκομείο μας όχι μόνο σε εξοπλισμό κάτι που έχει γίνει με πολύ συγκινητικό τρόπο από τους πολίτες αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει νοσοκομείο.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια