Μοναδικές εικόνες κατάνυξης από τη Μονή Χαλέπας

Κρήτη
Μοναδικές εικόνες κατάνυξης από τη Μονή Χαλέπας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια από τις πιο κατανυκτικές εικόνες λάβαμε από την Ιερά Μονή του Σωτήρος Χριστού στο Ρέθυμνο.

Η Μονή Χαλέπας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι «σκαρφαλωμένη» σε ένα λόφο κοντά  στα Τσαχιανά και το Βενί στον Μυλοπόταμο.

Ο ηγούμενος της Μονής, πατέρας Πορφύριος Αουάντ, στόλισε τον Επιτάφιο και μοιράστηκε μαζί μας υπέροχες εικόνες κατάνυξης, διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά.

 

Η ιστορία της Μονής 

Η Μονή αποτελεί μια από τις παλαιότερες στην Κρήτη, με πρώτη αναφορά της σε βενετσιάνικα έγγραφα το 1555.

Ήταν μοναστήρι πολύ πλούσιο σε περιουσία επί τουρκοκρατίας ανοικοδομήθηκε και εν συνεχεία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σήμερα η μονή έχει αναστηλωθεί και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης, τόσο λόγω της θέσης της όσο και της αρχιτεκτονικής της.  Το ιδιαίτερο στην περίπτωση της Μονής Χαλέπας είναι ότι έχει τη μοναδική εκκλησία στην Κρήτη που είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού και το πανήγυρι της είναι στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων. Το άλλο κλίτος είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα

Περιμετρικά του ναού βλέπεις ένα τοιχίο που τον περικλείει. Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας προσπάθειας ανοικοδόμησης του μοναστηριού τον 19ο αιώνα. Τα σχέδια τότε ήταν να χτιστεί ένας μεγαλύτερος ναός και να γκρεμιστούν τα αρχικά κλίτη. Η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε και έτσι σήμερα το τοιχίο αυτό στέκει μισοτελειωμένο σαν προστατευτικό τείχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News