Ρέθυμνο

Τηλεδιάσκεψη Ξανθού για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό

Με εκπροσώπους των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συζήτησε σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον τουρισμό και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της. Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι κκ. Μανώλης Τσακαλάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, Νίκος Κουμνάς και Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, ενώ από πλευράς των εργαζομένων στον τουρισμό οι κκ. Γιώργος Λιολάκης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και Κώστας Νικολιδάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων παρουσίασαν την ανησυχία που υπάρχει στον κλάδο για τα περιθώρια να ξεκινήσει με ομαλό τρόπο η τουριστική σεζόν και να περιοριστούν οι απώλειες σ’ αυτόν τον πολύ ζωτικό για την εθνική οικονομία τομέα. Παρά την απαισιόδοξη εικόνα από τη διεθνή αγορά και παρά τις κερδοσκοπικές πιέσεις των tour operators για μεγάλες μειώσεις τιμών στα τουριστικά «πακέτα», οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου δηλώνουν την ετοιμότητα τους για ένα βιώσιμο restart του τουρισμού στη χώρα με τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών και των εργαζομένων, ενώ είναι διατεθειμένοι και για την επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Έχουν καταθέσει μάλιστα ένα αναλυτικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Τουρισμού με προτάσεις που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες από την αναμενόμενη μείωση του τουριστικού προϊόντος για το 2020 (ρυθμίσεις για τα δάνεια από τις τράπεζες και τις οφειλές προς το Δημόσιο, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση ενοικίων επαγγελματικής μίσθωσης και παραχώρησης αιγιαλού, μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τουριστικής προβολής, ειδικής μέριμνας για προορισμούς όπως η Κρήτη με αερομεταφερόμενους επισκέπτες κλπ).

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων τόνισαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι για τη φετινή τουριστική σεζόν και τον κίνδυνο της ανεργίας για χιλιάδες συναδέλφους τους και ανέδειξαν το πρόβλημα της εξαίρεσης αρκετών εργαζομένων από τη δίμηνη παράταση του ταμείου ανεργίας για τους εποχικά απασχολούμενους (εξαιρούνται αυτοί των οποίων το ταμείο έληξε μέχρι 31/12/2019). Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας για την επόμενη χρονιά λόγω του περιορισμένου αριθμού ενσήμων που θα συμπληρώσουν όσοι εργαστούν φέτος.

Εκτιμούν, τέλος, ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία εξακολουθούν να αφήνουν εκτός ρυθμίσεων για την πανδημία μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας και η δυναμική την οποία θα έχει.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, αντιλαμβάνεται το σοβαρό κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ένας κλάδος που συμβάλλει με πάνω από το 20% στο ΑΕΠ της χώρας και επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογος με τους φορείς του τουρισμού. Τόνισε ότι απαιτείται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά επενδυτικά προγράμματα, την αναστολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2020. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αποτροπή μιας μόνιμης βλάβης στη οικονομία και ενός νέου κύκλου ύφεσης, ανεργίας και φτωχοποίησης της κοινωνίας εξ’ αιτίας της πανδημίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια εμπροσθοβαρή και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισε ότι η Κρήτη μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα για φέτος στον τομέα του τουρισμού λόγω του σχετικά χαμηλού αριθμού κρουσμάτων που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί και του πολύ καλού επιπέδου των δημόσιων δομών υγείας.

(Φωτογραφία Αρχείου)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια