Κεκλεισμένων των θυρών οι Ιερές Ακολουθίες και χωρίς μεγάφωνα στις εκκλησίες της Κρήτης

Κρήτη
Κεκλεισμένων των θυρών οι Ιερές Ακολουθίες και χωρίς μεγάφωνα στις εκκλησίες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σημείωμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης προς τις μονές και τις ενορίες

Ο «οδηγός» προς Ιεράρχες και εφημέριους ναών που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για Ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα, θα εφαρμοστεί κατά τον ίδιο τρόπο και από την Εκκλησία της Κρήτης.

Οι Ιερές Ακολουθίες θα είναι «λιτές και σεμνοπρεπείς», ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων έξω από τις εκκλησίες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πιστών.

Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιο, «οι αποφάσεις της πολιτείας θα ακολουθηθούν κατά γράμμα. Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών και ο επιτάφιος θα τελεστεί εντός των ναών».

Παράκατω, παρατίθεται το Εγκύκλιο Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου προς τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Μητροπόλεως, που απεστάλη μαζί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/06-04-2020 με θέμα «επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως και 20.4.2020» και αφορά στην εφαρμογή της.

«Άγιοι Καθηγούμενοι και Καθηγουμένες,

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Σας αποστέλλομε συνημμένα το υπ’ αριθ. πρωτ. 286/07-04-2020 έγγραφο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου καθώς και τα συνοδευτικά του έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και σας παραγγέλλομε την πιστή εφαρμογή τους κατά το χρονικό διάστημα από 12ης έως και 20ης Απριλίου 2020. Ιδιαίτερα επισημαίνομε την κατά νόμον αποκλειστική ευθύνη των Προϊσταμένων των Ενοριών και των Ηγουμένων των Ιερών Μονών για την εφαρμογή όσων αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Γνωρίζομε πόσο δύσκολη για όλους μας είναι η περίοδος αυτή, πόσο πόνο αισθανόμαστε στις ψυχές μας από όλα όσα συμβαίνουν. Αλλά, γία μία ακόμη φορά, σας παρακαλούμε ολοκάρδια να τηρήσομε τις προτροπές της Πολιτείας μας, για να μην θεωρηθούμε, ως μη ώφειλε, υπαίτιοι ενδεχομένων κρουσμάτων στον τόπο μας, εξαιτίας των συναθροίσεων και όχι βέβαια της Θείας Κοινωνίας, το θέμα της οποίας είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Παρακαλούμε πολύ, με αγάπη και με το πνεύμα της εν Χριστώ ενότητάς μας, να στηρίξομε τα προστατευτικά μέτρα της Πολιτείας μας.

Τονίζομε στην αγάπη σας ότι κατά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών οι Ναοί θα παραμένουν κλειστοί και επιτρέπεται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών αποκλειστικά και μόνο από τον Ιερέα και τους συνεργάτες του (π.χ. ιεροψάλτη, νεωκόρο), ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται στα τέσσερα πρόσωπα. Οι ώρες των Άκολουθιών και οι κωδωνοκρουσίες, για εφέτος και μόνο και κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες, προτρέπομε να προσαρμοσθούν σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Δύνασθε στις Ενορίες της υπαίθρου, κατά την κρίση σας, να καθορίσετε μόνοι σας τα ωράρια των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό δεν ισχύει για τις Ενορίες της πόλεως του Ρεθύμνου, οι οποίες απαρέγκλιτα θα τηρήσουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα που επισυνάπτομε.

Εάν κάποιοι από τους Ιερείς μας η τους συνεργάτες σας ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, δύνασθε να μην προβείτε στην τέλεση Ιερών Ακολουθιών στις Ενορίες σας, γνωστοποιώντας το στο ποίμνιό σας.

Τονίζομε ακόμη ότι οι κωδωνοκρουσίες μπορούν να γίνονται κανονικά, όχι όμως η χρήση εξωτερικών μεγαφώνων. Για όλα τα επί μέρους (π.χ. κηδείες, μνημόσυνα και λοιπές ιεροπραξίες) ισχύουν ο,τι σας έχει αποσταλεί με τα Εγκύκλια Σημειώματα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, όπως ισχύουν πάντα και όλα όσα έχουν αποφασισθεί και αποσταλεί σχετικά από την Πολιτεία με τις κατά καιρόν τροποποιήσεις τους. Για κανένα μας δεν δικαιολογείται «άγνοια νόμου», ιδιαίτερα δε υπό τις παρούσες συνθήκες. Για μία ακόμη φορά, σας προτρέπομε να ενημερώνεσθε υπεύθυνα και να μην δίνετε σημασία σε μηνύματα υπόπτου προελεύσεως και σκοπιμότητας, που μόνο την αλήθεια και την ενότητά μας δεν υπηρετούν. Στώμεν καλώς!

Εύχεσθε και προσεύχεσθε να δώσει ο Θεός τέλος σε αυτή τη στενοχώρια που μας βρήκε και είθε να μην το ζήσομε ποτέ ξανά.

Με πολύ πόνο ψυχής και πατρική αγάπη σας ασπαζόμαστε και σας παρακαλούμε για την προσευχή σας αλλά και για την προσοχή και της δικής σας προσωπικής υγείας. Είσθε πολύτιμοι εν Χριστώ συνεργάτες μας και διάκονοι της Εκκλησίας και καλούμαστε όλοι μέσα στη Βαβέλ της εποχής μας να στηρίξομε τις ελπίδες μας στο Χριστό και να στηρίξομε τους αδελφούς μας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News