Αδειάζουν οι δρόμοι στο Ρέθυμνο μέρα με τη μέρα λόγω κορωνοϊού

Ρέθυμνο
Αδειάζουν οι δρόμοι στο Ρέθυμνο μέρα με τη μέρα λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιορίζουν τις μετακινήσεις τους οι πολίτες, αδειάζουν και οι καφετέριες

Ο φόβος για το σήμερα και η αγωνία για το αύριο φαίνεται πως έχουν επηρεάσει για τα καλά και τους κατοίκους του Ρεθύμνου, οι οποίοι, “μουδιασμένοι” πλέον μπροστά στη νέα πραγματικότητα με φόντο την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να περιορίζουν σταδιακά τις καθημερινές τους μετακινήσεις αλλά και τις εξόδους τους. Ωστόσο, απτόητοι - παρά τις εκκλήσεις των ειδικών για να παραμείνουν για προληπτικούς λόγους στα σπίτια τους - φαίνεται πως παραμένουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι, μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, έχουν βρει “καταφύγιο” στα καφενεία της γειτονιάς τους!

Τι και αν ο κορωνοϊός “έκλεισε” προσωρινά τα ΚΑΠΗ, τι και αν εστάλη μήνυμα για να μείνει ο κόσμος προληπτικά στα σπίτια του... Στο Ρέθυμνο οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους, αφού εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις καθημερινές τους παρέες, αλλά και το καφεδάκι τους στα καφενεία της πόλης... αν και θα περίμενε κάποιος πως την ευκαιρία του προσωρινού “λουκέτου” θα την εκμεταλλεύονταν πρώτοι από όλους οι μαθητές, οι οποίοι θα “γέμιζαν” τα καφέ της πόλης, τα οποία επίσης “χτυπήθηκαν” από τον ιό.

«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στα σπίτια μας... Θα τρελαθούμε στο τέλος με τόσα που ακούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος Ρεθυμνιώτης στη “Νέα Κρήτη”, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν προτίθεται να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες λόγω του κορωνοϊού.

Οι νεότεροι σε ηλικία Ρεθυμνιώτες, από την άλλη, φαίνεται να έχουν περιορίσει για τα καλά τις καθημερινές τους μετακινήσεις, καθώς ο φόβος για το σήμερα σε συνδυασμό με την αγωνία για το αύριο δείχνει να μην τους αφήνει ανεπηρέαστους. Μάλιστα αυτό που τους “καθησυχάζει” - τουλάχιστον προς το παρόν - είναι το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στο Ρέθυμνο.

Με το αντισηπτικό ανά χείρας

Και ενώ κάποιοι δρόμοι κυρίως της παλιάς πόλης αδειάζουν σταδιακά, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την οικονομία του τόπου, στο κέντρο του Ρεθύμνου η εικόνα είναι διαφοροποιημένη, παρά το ότι δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που γινόταν ακόμα και την περασμένη εβδομάδα.

Οι πολίτες, “:μουδιασμένοι”, βγαίνουν από τα σπίτια τους για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους ή να κάνουν τα ψώνια τους, έχοντας όμως οι περισσότεροι μαζί τους τα αντισηπτικά τζελ και μαντιλάκια για να καθαρίζουν τα χέρια τους.

«Ο κόσμος έχει επηρεαστεί πολύ από αυτό που συμβαίνει και κυρίως από αυτά που μεταδίδουν τα media, και είναι λογικό να φοβάται να βγει από το σπίτι του. Όμως πιστεύω ότι χρειάζεται ψυχραιμία και σε λίγο καιρό όλα θα έχουν περάσει», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας μια Ρεθυμνιώτισσα.

Μειωμένη κίνηση στη λαϊκή

Ο φόβος της εξάπλωσης του κορωνοϊού επηρέασε ακόμα και τη λαϊκή αγορά της Πέμπτης, στην οποία παραδοσιακά σημειώνεται το αδιαχώρητο εντός και εκτός του χώρου που διεξάγεται, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης.

Προχθές, όμως, η κατάσταση δεν ήταν η ίδια. Υπήρχε μεν κόσμος, όμως δεν ήταν πολύς, όπως παρατήρησαν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά και οι καταναλωτές, οι οποίοι απέδωσαν το γεγονός στον φόβο για τον ιό, αλλά και στην έλλειψη χρημάτων εκ μέρους των πολιτών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Περιόρισαν τη λειτουργία τους ο ΟΑΕΔ και ο Δήμος Ρεθύμνου

Κλειστό για το κοινό - και μάλιστα για προληπτικούς λόγους - είναι από χθες το πρωί στο Ρέθυμνο το γραφείο του ΟΑΕΔ, με την εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται κυρίως με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, όπως μας ανέφερε ο διευθυντής του τοπικού γραφείου, Δημήτρης Μπεμπής, θα εξυπηρετούν μόνο όσους θέλουν να κάνουν εγγραφή ανεργίας ή να εκδώσουν κάρτα ανεργίας.

Πάντως, μέχρι και την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας μας, στο Ρέθυμνο έχει κλείσει για το κοινό η Υπηρεσία Αλλοδαπών που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ και ο μητροπολιτικός Δήμος καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του για τις επόμενες 14 ημέρες, παρά μόνο για εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις, δεδομένου ότι μπορούν να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρεθύμνου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στo πλαίσιo των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρακαλούνται οι δημότες, για προληπτικούς λόγους, να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου για τις επόμενες 14 ημέρες, παρά μόνο για εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις, με πιεστικές ημερομηνίες διεκπεραίωσης. Για την εξυπηρέτησή τους, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω τηλεφώνου (Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Προστασίας: 28313/41.215, Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών: 28313/41.030, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών: 28313/04.000, Διεύθυνση Πολεοδομίας: 28313/43.248, Διεύθυνση Καθαριότητας: 28310/57.940, και Γραφείο Δημάρχου: 28313/41.301, 28313/41.305) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του https://www.rethymno.gr/».

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News