Ρέθυμνο

Ε. Νταουντάκη: Η προστασία των νεφροπαθών από τον κορωνοϊό

Κρατηθείτε μακριά από ανθρώπους υψηλού κινδύνου, όπως οι νεφροπαθείς για την προστασία τους, επισημαίνει μιλώντας στον 98.4  η Διευθύντρια του Νεφρολογικού τμήματος στο Γ . Ν Ρεθύμνου Ειρήνη Νταουντάκη.

 Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα νεφρού, αναφέρεται σε θέματα που επηρεάζουν την λειτουργία του νεφρού και οδηγούν τον άρρωστο σε αιμοκάθαρση και μιλά για την πρόληψη, επαγρύπνηση, φροντίδα, ιατρική παρακολούθηση καθώς και στην ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους.

 Υγεία των Νεφρών για όλους σε όλο τον Κόσμο- Από την Πρόληψη στη Διάγνωση και Ισότιμη Πρόσβαση στην Περίθαλψη 

 Για να μεγαλώνουν τα νεφρά μας με υγεία μαζί με εμάς, χρειάζεται να τηρούμε κάποιες οδηγίες σταθερά.

Έχουμε σακχαρώδη διαβήτη;  Πρέπει από νωρίς να ρυθμίζεται σωστά το σάκχαρο αίματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη να είναι 7 και κάτω. Επίσης να ελέγχουμε με γενική ούρων μια φορά τον χρόνο για το αν υπάρχει λεύκωμα στα ούρα μας.

Έχουμε υπέρταση; Οφείλουμε η αρτηριακή μας πίεση να είναι μικρότερη ή ίση του 130/80 και να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού στα γεύματα.

Έχουμε παχυσαρκία; Η παχυσαρκία από μόνη της είναι νεφροτοξική. Προκαλεί λευκωματουρία και νεφρική ανεπάρκεια ειδικά δε αν συνδυάζεται με τα δύο παραπάνω νοσήματα. Προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και ζητάμε ιατρική βοήθεια και συμβουλές από διαιτολόγο. Αν χρειαστεί προχωράμε σε χειρουργείο. Θα μας γλυτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον. Προβλήματα από τα νεφρά, την καρδιά, τα αγγεία, την κινητικότητα.

Έχουμε νεφρολιθίαση; Επισκεπτόμαστε ουρολόγο και ζητάμε επίλυση του προβλήματος. Η παραμελημένη απόφραξη του νεφρού από πέτρα και οι λοιμώξεις που την συνοδεύουν προκαλούν χρόνιες βλάβες και ουλές, που μπορεί να οδηγήσουν το νεφρό σε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και αιμοκάθαρση.

Έχουμε συγγενείς εξ αίματος που έχουν νεφρολογικό πρόβλημα ή είναι σε αιμοκάθαρση; Οφείλουμε να κάνουμε έλεγχο και της δικής μας νεφρικής λειτουργίας καθώς και των παιδιών μας.

Έχουμε για κάποιο λόγο πόνο στην μέση ή σε άλλο σημείο του σώματος; Τα συχνά παυσίπονα που ανήκουν στην ομάδα των αντιφλεγμονωδών επηρεάζουν την λειτουργία των νεφρών, την οποία πρέπει να ελέγχουμε πριν την λήψη .

Αν έχουμε γνωστό νεφρολογικό πρόβλημα, η τακτική παρακολούθηση από νεφρολόγο είναι επιβεβλημένη και η τήρηση των οδηγιών του επιβάλλεται προκειμένου να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νεφρικής νόσου ή επιπλοκές από άλλα συστήματα.

Η νεφρική νόσος σχετίζεται με πρόκληση καρδιοαγγειακών νοσημάτων και αντίθετα τα καρδιολογικά προβλήματα αρκετές φορές προκαλούν δευτερογενώς νεφρική ανεπάρκεια λόγω μείωσης της δύναμης της καρδιάς.

Η φτώχεια και η ανισότητα επίσης έχουν συσχετιστεί με προβλήματα στην υγεία των νεφρών λόγω παραμέλησης ιατρικών ζητημάτων, λόγω κακής διατροφής και λόγω έλλειψης πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες και συμβουλευτική.

Γι αυτό η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι ίδια για όλους, ισότιμη, δωρεάν και δημόσια.

Φτάνουν και περισσεύουν τα υπόλοιπα ζητήματα που δημιουργεί η ανισότητα.

Η υγεία είναι αγαθό και είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων.

 Συμπληρωματικά λόγω της επιδημίας παρακαλούνται οι νεφροπαθείς να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο, εκτός και αν έχουν επείγον πρόβλημα.

Παρακαλούμε επικοινωνείτε πρώτα με τους νεφρολόγους στα τηλέφωνα 2831087292  ή 293 ή 291 ή 290

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια