Ρέθυμνο

Κινητοποίηση την Ημέρα της Γυνάικας στο Ρέθυμνο

Συμμετέχει ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών επιχειρήσεων Ρεθύμνου

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών επιχειρήσεων Ρεθύμνου, τιμάει τον αγώνα των γυναικών για την προώθηση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς, ενώ συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου.

Αναλυτικά ακολουθεί το Δελτίου Τύπου:

«Η Κυριακή 8 του Μάρτη 2020, είναι η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Είναι μια μεγάλη επέτειος που μας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχει καταγραφεί στην συνείδησή μας ως ημέρα – σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης , στην εργασία , στην κοινωνία, στην οικογένεια.

Το Σωματείο μας τιμά τον αγώνα των γυναικών για την προώθηση των δικαιωμάτων τους στην εργασία την κοινωνία και την πολιτική, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

-Βιώσιμο Ασφαλιστικό .

-Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

-Ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη.

-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας

-Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες

-Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

-Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ

-Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.

-Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

-Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

-Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.

-Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

-Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

-Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.λ.π.).

-Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσής πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

-Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό

-Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωϊνή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

-Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό.

-Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

-Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

 «Τιμάμε την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 8 Μάρτη 2020, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο στις 11 το πρώι».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια