Ρέθυμνο

Κορωνοϊός: Λήξη συναγερμού στο Ρέθυμνο - Κλειστό το Πανεπιστήμιο μέχρι τη Δευτέρα

Αρνητικός στον ιό ο φοιτητής

Λήξη συναγερμού για τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο καθώς βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό.

Ακυρώθηκαν τα μαθήματα

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη, «όλες οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Κυριακή». Αυτό αφορά και τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης για αύριο, Σάββατο (υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, η βιβλιοθήκη είναι έτσι κι αλλιώς κλειστή). Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ωστόσο, «τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει κανονικά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας, «απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία των πάσης φύσεως δομών του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύουν στο Ρέθυμνο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 5/3/2020 (σ.σ. χθες) έως και 6/3/2020 (σ.σ. σήμερα), κατά τα αναφερόμενα στην από 5/3/2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Το δείγμα τού υπό εξέταση φοιτητή, το οποίο ελέγχθηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποδείχτηκε αρνητικό, ενώ ο ίδιος ο φοιτητής έχει ανανήψει. Αρνητικά αποδείχτηκαν και τα δείγματα υπό εξέταση πολιτών σε Χανιά και Ηράκλειο. Κατόπιν τούτων, θα επαναληφθεί κανονικά από τη Δευτέρα 9/3 η λειτουργία του Ιδρύματος στο Ρέθυμνο. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στο μεταξύ, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων υγιεινής, ενώ γίνονται και άλλες διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Μήνυμα ψυχραιμίας

Μήνυμα ψυχραιμίας και όχι πανικού έστειλε μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” ο Ιωάννης Καρακάσης, ο οποίος είναι αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος ανέφερε πως οι λόγοι του κλεισίματος των σχολών του Ρεθύμνου είναι εντελώς προληπτικοί. «Υπάρχει κλίμα ψυχραιμίας και όχι πανικού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μας πήραν τηλέφωνο από το υπουργείο Υγείας και μας είπαν πως ενδεχομένως κάποιος φοιτητής μας έχει εκτεθεί στο περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό στη Δυτική Ελλάδα. Επομένως, μας πρότειναν να πάρουμε κάποια μέτρα, να υποβληθεί σε εξετάσεις, και να δούμε εάν όντως φέρει τον συγκεκριμένο ιό. Μέχρι να βγουν οι εξετάσεις, εμείς ως Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφασίσαμε να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να μην υπάρχει διασπορά της νόσου. Γι’ αυτόν τον λόγο κάναμε και προληπτική άρση λειτουργίας του Πανεπιστημίου», είπε ο κ. Καρακάσης. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «το Ηράκλειο λειτουργεί κανονικότατα. Και το κλείσιμο των σχολών του Ρεθύμνου είναι προληπτικό. Προφανώς κάποιος έχει εκτεθεί από το οικογενειακό περιβάλλον και θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δε θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα επεκτείνουν το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή γίνονται εξετάσεις για να υπάρξει επιβεβαίωση ότι είναι καλά». Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβεί σε νεότερη ανακοίνωση για άνοιγμα των σχολών σήμερα.

Οι ιεράρχες παίρνουν θέση για τον κορωνοϊό

Θέση, για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τη μεταναστευτική κρίση και τα γεγονότα στον Έβρο, αλλά και τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, παίρνουν οι ιεράρχες της Κρήτης.

Είναι λογικό πως η Εκκλησία, τόσο ως φορέας κοινωνικοποίησης όσο και ως ένα σώμα πιστών, οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Αντιλαμβανόμενη το χρέος της απέναντι στον κορωνοϊό, η Εκκλησία της Κρήτης έλαβε απόφαση που αφορά τον ιό που έχει προκαλέσει προβληματισμό σε Έλληνες πολίτες. Μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η Εκκλησία Κρήτης τάσσεται με την πλευρά της επιστήμης και δηλώνει έμπρακτα τη στήριξή της στον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, καλώντας τον λαό να ακούσει τις συμβουλές και τις οδηγίες του.

«Σχετικά με τη διάδοση του κορωνοϊού, η Ιεραρχία μας εύχεται να προστατεύσει και να διαφυλάξει ο Δωρεοδότης Θεός το πολύτιμο αγαθό της υγείας όλων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, προτρέπει τον λαό της Κρήτης να ακολουθήσει τις συμβουλές και τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και των ειδικών επιστημόνων, χωρίς πανικό, αλλά με ψυχραιμία και σύνεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος.

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια