Ρέθυμνο

Κορωνοϊός Μέτρα πρόληψη και αύξηση δρομολογίων ζητούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ζητούν θωράκιση από τον ιό

Περισσότερα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί φοιτητές αλλά και αύξηση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων από το κέντρο προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ζητάει η Φ.Σ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες βδομάδες έχει δημιουργηθεί μεγάλο κύμα ανησυχιών και συζητήσεων σχετικά με το ξέσμπασμα του λεγόμενου νέου κορωνοϊού. Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περίπου 3000 θανάτους. Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η μετάδοση αυτή θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνου πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.  Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 31 έως σήμερα κρούσματα. Κάποιος πρέπει να ελεγχθεί εάν εμφανίσει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου), με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:


 • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό
  ή
  •Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Είναι βέβαιο  ότι κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορωνοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!

 

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το ΠΑΓΝΗ τεράστια είναι τα κενά αφού παραμένουν:

 • 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή έχουν την ευθύνη μέχρι και για 40 ασθενείς
 • 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
 • Πάνω από 50 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου

Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται από φοιτητή νοσηλευτικής ενώ οι συμβασιούχοι της καθαριότητας αναγκάζονται αν δουλεύουν 7 με 8  ώρες καθημερινά (6 ώρες είναι η σύμβασή τους) για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ταυτόχρονα, εμείς οι φοιτητές στριμωχνώμαστε στα αστικά λεωφορεία, στα αμφιθέατρα και τις λέσχες, αυξάνοντας ακόμα παραπάνω τον κίνδυνο δημιουργίας «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τη μετάδοση του ιού. 

Τα παραπάνω προβλήματα αντικειμενικά αποτελούν το "θερμοκήπιο" παραγωγής ανασφάλειας και φόβου σε εμάς τους φοιτητές, αλλά και έδαφος να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτά δε λύνονται. Διότι κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών (η κρατική χρηματοδότηση με τον προυπολογισμό για το 2020 μειώνεται κατά 41 εκατ.), του "κόστους - οφέλους" και των ελάχιστων παροχών. Δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας. Με αυτές τις συνθήκες του δημόσιου συστήματος υγείας, της έλλειψης προσωπικού, του μεγάλου συγχρωτισμού, της εντατικοποίησης της δουλειάς – αποτέλεσμα διαχρονικά των κρατικών περικοπών από τις κυβερνήσεις – μπαίνουν εμπόδια στην εφαρμογή και στην αποτελεσματικότητα του όποιου κρατικού σχεδιασμού. 

 

Απαιτούμε άμεσα μέτρα:

 

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
 • Άμεσα να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
 • Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ.
 • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή των φοιτητών.
 • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
 • Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν και σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί φοιτητές (τουαλέτες, κεντρικοί χώροι των σχολών μας κλπ).
 • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από το κέντρο προς το πανεπιστήμιο ως ελάχιστο μέτρο αποφυγής συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού φοιτητών».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια