Ρέθυμνο

Αρνητική πρωτιά της χώρας στον δείκτη αποφοίτων - εισακτέων

Οι «αδυναμίες» του συστήματος οδηγούν στην ανεργία

«Εγκλωβισμένοι» σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο διαχρονικά παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, είναι πολλοί φοιτητές στην χώρα μας, με αποτέλεσμα από τους χιλιάδες νεοεισακτέους κάθε χρόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια, λίγοι τελικά να καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο.

Αυτό οφείλεται στο αδιέξοδο, στο οποίο περιέρχονται οι νέοι φοιτητές, όπως εξηγούν οι ίδιοι στην «ΚΡΗΤΗ TV», ζητώντας από την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να δρομολογήσει ριζικές αλλαγές, ώστε -όπως λένε- οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων να μπορούν να απορροφούνται στην ελληνική αγορά εργασίας.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δεσμεύεται να δρομολογήσει σειρά μέτρων το προσεχές διάστημα για να αλλάξει πλήρως η εικόνα.

Σύμφωνα με την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας ΑΕΙ, η αναλογία φοιτητών – πληθυσμού χώρας για το 2017 διαμορφώθηκε ως εξής:

Κάθε χρόνο εισάγονται χιλιάδες, όμως λιγότεροι παίρνουν πτυχίο. Ο λόγος για τους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, που στην πράξη μάλλον «εγκλωβίζονται» στο ισχύον σύστημα, με συνέπεια οι προσπάθειες τους να μην ευδοκιμούν.

Οι ποιοτικές αδυναμίες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η στρεβλή διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγεί πολλούς νέους σε αδιέξοδο, με λάθος σπουδές. Άρα, ελλείψει αξιόπιστης επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, οι 18χρονοι ωθούνται στα πανεπιστήμια και σε πτυχία, τα οποία όμως δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας.

Με την γλώσσα των αριθμών, το 2017 ήταν καταγεγραμμένοι στα ελληνικά πανεπιστήμια συνολικά 735.027 φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ενεργοί και «αιώνιοι»), που αντιστοιχεί στο 6,83% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι 3,87%.

Στην Γερμανία για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,75%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Γαλλία και την Βρετανία, την ώρα που μόνο η Τουρκία ξεπερνά την Ελλάδα, με ποσοστό 9,02%.

Η Ελλάδα όμως έχει μία ακόμη ευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά, καθώς κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στον δείκτη του ποσοστού αποφοίτων επί του συνόλου των φοιτητών. Το 2017 ο δείκτης στην χώρα μας ήταν 9,41%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 24,15%.

Επιπλέον, η χώρα μας έχει τη χειρότερη μέση αναλογία φοιτητών/διδασκόντων που είναι στο 38,7, ενώ η μέση αναλογία στην Ε.Ε. εκτιμάται σε 15,4 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών και το «πάγωμα» των διορισμών στα πανεπιστήμια.

Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει και την δυσμενέστερη αναλογία διδακτικού προσωπικού ανδρών/γυναικών στην Ε.Ε, καθώς το 65,71% των πανεπιστημιακών είναι άνδρες έναντι 57,22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το 34,29% γυναίκες έναντι 42,78% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι έτη φωτός μακριά από τις ευρωπαϊκές τάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, προαναγγέλλει την δρομολόγηση σειρά μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης. Τα μέτρα θα ξεκινούν από την υποχρεωτική εκπαίδευση και θα φθάνουν έως και τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια