Φρένο στο άναρχο παρκάρισμα στο Ρέθυμνο - Από τον Απρίλιο η «έξυπνη» στάθμευση

Ρέθυμνο
Φρένο στο άναρχο παρκάρισμα στο Ρέθυμνο - Από τον Απρίλιο η «έξυπνη» στάθμευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα ενημερώνονται οι οδηγοί μέσω εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο για τις ακριβείς διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις

Γύρω στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου εκτιμά η δημοτική Αρχή στο Ρέθυμνο ότι θα θέσει πιλοτικά σε λειτουργία το μέτρο της “έξυπνης” στάθμευσης, το οποίο στην ουσία θα είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή της ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει ήδη στις βασικές οδούς της νέας πόλης.

Ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτό που απομένει είναι να διευθετήσει τον τρόπο προμήθειας των απαραίτητων καρτών από τους οδηγούς.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ν.Κ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, Άγγελος Μαλάς, υπογράμμισε ότι οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο αφενός για τις ακριβείς διαθέσιμες-ελεύθερες θέσεις εντός των ορίων της ελεγχόμενης στάθμευσης και αφετέρου για το πλήθος των ελεύθερων θέσεων στους προαναφερόμενους χώρους στάθμευσης.

«Επιπλέον θα γίνει προμήθεια μιας ενιαίας πλατφόρμας “έξυπνης” πόλης για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων, η οποία θα είναι συμβατή για να φιλοξενήσει και άλλους τομείς της “έξυπνης” πόλης όπως είναι ο οδοφωτισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της «έξυπνης» στάθμευσης είναι να μπει «φρένο» στην άναρχη στάθμευση που παρατηρείται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, να αποσυμφορήσει το κέντρο και κυρίως να βοηθήσει τους οδηγούς να σταματήσουν να κάνουν άσκοπους κύκλους μέχρι να βρουν μία θέση για να παρκάρουν.

Παράλληλα στα σχέδια της δημοτικής Αρχής είναι και η προμήθεια φωτεινών επιγραφών που θα τοποθετηθούν στις εισόδους της πόλης για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των ελεύθερων θέσεων, ώστε οι οδηγοί να κατευθύνονται στοχευμένα σε χώρους στάθμευσης, μειώνοντας την άσκοπη αναζήτηση μία κενής θέσης που επιβαρύνει τη συμφόρηση.

Μέχρι, όμως, να τεθεί σε ισχύ η «έξυπνη» στάθμευση, ο Δήμος επικαιροποίησε την κανονιστική απόφαση για το υφιστάμενο μέτρο, το οποίο συν τοις άλλοις προβλέπει και τις κατηγορίες των πολιτών που είναι δικαιούχοι των δωρεάν καρτών.

«Κάρτες θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να παρκάρουν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, καθώς επίσης και στους κατοίκους που βρίσκονται στα όρια που ισχύει σήμερα η ελεγχόμενη στάθμευση. Και οι κάτοικοι αυτοί θα πρέπει κάπου να εξασφαλίσουν μία θέση για τα οχήματά τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Θωμάς Κρεβετζάκης.

Η «έξυπνη» στάθμευση αρχικά θα εφαρμοστεί στους δρόμους που ισχύει σήμερα η ελεγχόμενη στάθμευση και συγκεκριμένα στις οδούς Ηλιακάκη, Κουμουνδούρου, Μοάτσου, Δημοκρατίας, Ανδρουλιδάκη, Ζυμβρακάκη, Ασκούτση, Χορτάτζη, Γερακάρη και Δημακοπούλου.

Σε δεύτερο χρόνο το μέτρο θα επεκταθεί σε όλα τα οργανωμένα πάρκινγκ της πόλης, στα σημεία που γίνονται φορτοεκφορτώσεις, αλλά και στους χώρους στάθμευσης των ατόμων με αναπηρία.

Σημειώνεται τέλος ότι το μέτρο θα αστυνομεύεται από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα βεβαιώνουν πρόστιμα στους παραβάτες, καθώς αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Τροχαίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News