Ρέθυμνο

Κινητοποιούνται οι αγρότες του Ρεθύμνου  

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις Μάντρες  

Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Νομού Ρεθύμνου στις 10 το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν, τα προβλήματα είναι οξυμένα και τους «βγάζουν ξανά στο δρόμο του αγώνα».

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις Μάντρες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή τους:

«Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συναντηθούμε στον κόμβο στις Μάντρες την Παρασκευή  31-1-2020, στις 10 το πρωί.

Τα οξυμένα προβλήματα και η ανάγκη να ζήσουμε τις οικογένειες μας είναι που μας βγάζουν ξανά στο δρόμο του αγώνα. 

Δε θα χαρίσουμε τον ίδρο μας. Μας άφησαν στο έλεος του δάκου, που κατάστρεψε την παραγωγή μας. Τα λάδια μας τα μετέτρεψαν σε βιομηχανικά, τα παίρνουν σε τιμές ξεφτίλας, κερδίζουν αναμειγνύοντάς τα με τα παρθένα. Πήραν τα σταφύλια τσάμπα, καταστρέφουν τη ρακή, αγοράζουν γάλα και κρέας κοψοχρονιά! Οι κυβερνώντες μας λένε ότι φταίμε εμείς, λένε παραμύθια για μύκητες και κλιματικές αλλαγές και μας βαράνε με ΜΑΤ όταν διεκδικούμε αποζημιώσεις.

Ακούμε ακόμα μία φορά το παραμύθι της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ότι η ΚΑΠ της ΕΕ μας μοιράζει αβέρτα χρήμα.

Όμως, όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώσαμε πως ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλήρισμα, αφού οι περιβόητες επιδοτήσεις της ΕΕ υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ για παραπέρα συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες. Ανταποκρινόμαστε στο πανελλαδικό κάλεσμα των συναδέλφων, μέσα από τις διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, βάσει των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σε ότι αφορά τα αιτήματα μας, είναι δίκαια γιατί αφορούν την επιβίωσή μας.

Απαιτούμε:

             Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

             Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

             Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

             Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρούς παραγωγούς.

             Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους - χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ).

             Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

             Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες.

             Όχι στην εφαρμογή των περικοπών επιδοτήσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

             Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.

             Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στη τσικουδιά. Οι αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ οδηγούν στο ξεκλήρισμα αμβυκούχους - αμπελουργούς σε όλη τη χώρα.

             Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ.

             Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Κατάργηση των "αγροτοδικείων"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια