Αντισεισμική προστασία: Έχουν 3 λεπτά δράσης σε περίπτωση σεισμού

Ρέθυμνο
Αντισεισμική προστασία: Έχουν 3 λεπτά δράσης σε περίπτωση σεισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα... «θρανία» οι φορείς για την αντισεισμική θωράκιση του Ρεθύμνου - Προβληματισμός για τις ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η Παλιά Πόλη

Σε ρόλο «μαθητή» βρέθηκαν οι φορείς του Ρεθύμνου οι οποίοι κάθισαν στα «θρανία» για να ακούσουν τις υποδείξεις που έκανε στην διάρκεια του εργαστηρίου επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό σε επίπεδο δήμων, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Στόχος ήταν ο καλύτερος συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου.

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος μάλιστα εκπόνησε με την ομάδα του πριν από 22 χρόνια την μελέτη για την αντισεισμική θωράκιση του δήμου Ρεθύμνου, έριξε το βάρος του στο ιστορικό κέντρο της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και αρνητικά στοιχεία, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στα νέα σχέδια επί χάρτου τα οποία καταρτίζονται.

Όπως αναφέρθηκε σε περίπτωση σεισμού οι υπηρεσίες θα πρέπει να δράσουν σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή το πολύ σε δύο λεπτά, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία στα οποία θα πρέπει να καταφύγουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν οχήματα.

Τα σημεία αυτά βρίσκονται στον βασικό ιστό της πόλης και πέριξ αυτού και είναι: η Φορτέτζα, η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, δηλαδή της Νομαρχίας, η πλατεία Μικρασιατών, το πάρκινγκ δίπλα στο Πολωνικό Νεκροταφείο στην οδό Κριάρι, το 1ο Γυμνάσιο στον Τίμιο Σταυρό, η πλατεία του 7ου δημοτικού σχολείου στη Ντόγα, η πλατεία της Σαρακίνας, το πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, η πλατεία Δημοκρατίας, η πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, η Σχολή Χωροφυλακής, το ρέμα Συνατσάκη, η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, το 8ο δημοτικό σχολείο στα Περβόλια, το γήπεδο Μισιρίων, το 2ο γυμνάσιο, το παλιό εργοστάσιο Φραγάκη στον Κουμπέ, το στρατόπεδο Θεοδωράκη και ο κόμβος Ατσιποπούλου.

Ενώ οι χώροι που θα λειτουργήσουν ως καταυλισμοί είναι το πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, η Σχολή Χωροφυλακής, η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, το 8ο δημοτικό στα Περβόλια και το γήπεδο Μισιρίων.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι οι υπηρεσίες του Ρεθύμνου βρίσκονται σε καλό επίπεδο σε θέματα συντονισμού, όμως όπως ειπώθηκε χρειάζεται περαιτέρω επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News