Ρέθυμνο

Αποχή των δικηγόρων στην Κρήτη για το δικαστικό ένσημο

Διαμαρτύρονται για το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη

Την αποχή των δικηγόρων μελών του από τα Δικαστήρια την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε  συνεννόηση και με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της Κρήτης, αποφάσισε σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση και αντίδραση των δικηγόρων στην διάταξη του άρθρου 42 του ήδη ψηφισθέντος Ν. 4640/2019, που επιβάλει εκ νέου δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καταλαμβάνοντας και τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη και ειδικά του οικονομικά ασθενέστερου στην απρόσκοπτη από οικονομικά εμπόδια προσφυγή στην Δικαιοσύνη, το οποίο συστηματικά καταστρατηγείται με μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές και η επιβολή νέων τελών και παραβόλων  ή η αύξηση των ήδη υπαρχόντων.

Κατά την ημέρα της αποχής μας συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων είναι και η επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος αναμένει την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας για να εξετάσει την περαιτέρω πορεία, σε συμπόρευση με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

Απέχουν και οι δικηγόροι του Ρεθύμνου

Απέχει των καθηκόντων του, κατ’ αρχήν, την  Πέμπτη, 5-12-2019 και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι δικηγόροι απέχουν:

"επειδή, με σειρά μέτρων, καταστρατηγείται  προκλητικά το άρθρ. 20 του Συντάγματος, που ρητά προστατεύει το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελεύθερη και απρόσκοπτη παροχή έννομης προστασίας ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ και αντίθετα, δημιουργεί εμπόδια στον πολίτη και ειδικά στον ασθενέστερο οικονομικά, αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος προσφυγής του στη Δικαιοσύνη.

Την τελευταία στιγμή, με τροπολογία-συρραφή στο νομοσχέδιο που επιβάλει την υποχρεωτικότητα  της διαμεσολάβησης, επιβάλλεται  ΚΑΙ Δικαστικό ένσημο ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΑΓΩΓΕΣ  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, που καταλαμβάνει και τις ήδη ασκηθείσες αγωγές, που θα συζητηθούν μετά την 1-1-2020, με ορατό τον κίνδυνο επιβολής, σε όλες τις αγωγές.

Και αυτό, όταν εξακολουθεί να ισχύει ο Φ.Π.Α. στις δικηγορικές αμοιβές, ο οποίος επιβαρύνει επιπλέον τον πολίτη με πρόσθετη δαπάνη 24%.

Επαπειλείται ακόμη, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες πλήττουν και οδηγούν σε εξαθλίωση το Δικηγορικό Σώμα και ιδιαίτερα τους νέους δικηγόρους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, διεκδικεί και υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη και ιδιαίτερα του ασθενέστερου οικονομικά, να έχει ελεύθερη και απαλλαγμένη από οικονομικά εμπόδια,  προσφυγή στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, για την προστασία των δικαιωμάτων του. Γι αυτό, ζητά την κατάργηση της επιβολής του Δικαστικού Ενσήμου στις Αναγνωριστικές Αγωγές, την κατάργηση του Φ.Π.Α. στις δικηγορικές αμοιβές και αποκρούει κάθε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των Δικηγόρων και ιδίως των νέων Δικηγόρων".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια