Απειλούν τις μέλισσες τα φυτοφάρμακα - Ποια η σωστή χρήση

Ρέθυμνο
Απειλούν τις μέλισσες τα φυτοφάρμακα - Ποια η σωστή χρήση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέλισσες, φυτοφάρμακα και διατροφική αλυσίδα, θέμα εσπερίδας στο Ρέθυμνο

Η μέλισσα, η προσφορά της στο οικοσύστημα και η σωστή χρήση φυτοφαρμάκων θα τεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Ρέθυμνο, με στόχο να ενημερωθεί σωστά και συνολικά το ενδιαφερόμενο κοινό.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ζητήματος είναι η πεποίθηση επιστημόνων ότι, εάν αφανιστεί η μέλισσα, μέσα σε τέσσερα χρόνια δε θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε η ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, μια εσπερίδα που αποτελεί µια δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κάθε εμπλεκόμενου στην απειλή αφανισμού των μελισσών, την ορθή εφαρμογή καλών πρακτικών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, τη χρήση των φυτοφαρμάκων και των εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των ασθενειών θα λάβει χώρα μεθαύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου “Παντελή Πρεβελάκη”.

Το θέμα της εκδήλωσης “Μέλισσες, φυτοφάρμακα και διατροφική αλυσίδα” αποτελεί έναν παγκόσμιο προβληματισμό µε δράσεις σε κάθε επίπεδο εμπλεκομένων για την ενημέρωση και την πρόληψη του αφανισμού των μελισσών, η οποία επηρεάζει το ένα τρίτο όλης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, αφού αυτή εξαρτάται από τις υπηρεσίες των επικονιαστών.

Οι βασικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν την παρακάτω θεματολογία:

  • Η προσφορά της μέλισσας στη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφική αλυσίδα.
  • Ασθένειες μελισσών και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που απειλούν τη μέλισσα.
  • Μέλισσες και φυτοφάρμακα, η συνύπαρξη µε τους αγρότες.
  • Φυτοφάρμακα-Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών καλλιεργειών.
  • Κίνδυνοι για την ποιότητα και ασφάλεια των μελισσοκομικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η εσπερίδα θα έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων των μελισσοκόμων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των γεωπόνων (επιχειρήσεις πώλησης αγροτικών εφοδίων-φυτοφαρμάκων) και άλλων εμπλεκομένων.

Συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, του Δήμου Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, γεωπόνους του νομού αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News