Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι: Μετά το «πράσινο φως», νέος γύρος διαβουλεύσεων

Ρέθυμνο
Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι: Μετά το «πράσινο φως», νέος γύρος διαβουλεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποδοχή από το Ρέθυμνο, συνεχίζονται οι συζητήσεις στη Σητεία

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων περνά το πλέον το ενεργειακό έργο του Υβριδικού Σταθμού στο Αμάρι, που μετά το “πράσινο φως” από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης, ανοίγοντας, όπως αναγνωρίζουν επιστήμονες και Περιφέρεια Κρήτης, νέα ενεργειακή προοπτική για την Κρήτη, με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής καθαρής ενέργειας με την αξιοποίηση στοιχείων της φύσης, δηλαδή του νερού και του ανέμου.

Όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, επιστημονικών φορέων, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της αναδόχου εταιρείας, της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις τοπικές κοινωνίες, με πολύ θετική ανταπόκριση στον νομό Ρεθύμνου και μερίδα αντιδράσεων στη Σητεία...

Πώς προέκυψε ο νέος γύρος διαβούλευσης; Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουν διαβλέψει από τη μια τα πολλαπλά οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης, που, βασιζόμενη στη φιλική περιβαλλοντική τεχνολογική “συνταγή” της αντλησιοταμίευσης, μπορεί να θωρακίσει το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, και την πολύ θετική ανταπόκριση στο Ρέθυμνο. Και από την άλλη τις αντιδράσεις στη Σητεία, που δεν έχουν να κάνουν με το σύνολο του έργου, αλλά μονάχα με το κομμάτι της χωροθέτησης των αιολικών, στην περιφέρεια Κρήτης.

Βάζοντας λοιπόν τα δεδομένα στη ζυγαριά, η Περιφέρεια Κρήτης, και προσωπικά ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ένας γύρος συζητήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο μια πιθανή επιμέρους τροποποίηση επί του σκέλους των ανεμογεννητριών στη Σητεία, που θα αμβλύνει τις αντιδράσεις και θα διευκολύνει την υλοποίηση της επένδυσης, που και η Περιφέρεια μαζί με την επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ως ωφέλιμη για το νησί, τόσο ενεργειακά όσο και αναπτυξιακά...

Το στίγμα αυτό, πέρα από τον ίδιο τον Σταύρο Αρναουτάκη, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων και τ. αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, οποίος τόνισε σχετικά σε δηλώσεις του: «Δεν είναι πολύ σημαντικές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου. Οι ανεμογεννήτριες δεν μπαίνουν σε κάποιο... τρελό υψόμετρο. Όμως στην περιοχή εκεί, στη Σητεία, υπάρχει μια επιβάρυνση από ΑΠΕ και κατά βάση μια άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ. Εμείς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πήραμε αρνητική απόφαση όχι με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ομολογουμένως είναι μικρές, αλλά αναλογιζόμενοι τις αντιδράσεις του κόσμου. Θεωρούμε ότι τεχνικά δεν είναι κακή η επένδυση, αλλά πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να συζητήσει περισσότερο με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι η θέση μας. Τα μέρη δεν πρέπει να ερημώσουν. Είναι ωφέλιμο έργο και θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Ας συνεχιστεί ο διάλογος, και ιδίως ο διάλογος μεταξύ εταιρείας και φορέων στη Σητεία, ας διερευνηθούν τι τυχόν αλλαγές μπορούν να γίνουν και μπορεί να αλλάξει η αντιμετώπιση της επένδυσης στη περιοχή».

ΟΑΚ: «Στηρίζουμε το έργο»

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Φώτης Καζάσης, τόνισε τη στήριξη του Οργανισμού στο έργο, το οποίο ο ΟΑΚ θεωρεί πολύ σημαντικό:

«Ως ΟΑΚ εμπλεκόμαστε στο έργο που γίνεται στο φράγμα Ποταμών. Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε ξανά τη στήριξή μας σε αυτό το έργο, το οποίο το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Η ανάγκη ύπαρξης ενός έργου, όπως αυτού που συζητάμε, 50 MW, στη λογική της μπαταρίας ενέργειας, είναι κάτι το οποίο έχει προκριθεί σαν βασικός άξονας προτεραιότητας από τη ΡΑΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση. Εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, θα εξακολουθήσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη και τα σοβαρά οφέλη τα οποία έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης από τη συγκεκριμένη σύμβαση του έργου. Είναι μια σημαντική παράμετρος. Υπάρχουν μεγάλα ανταποδοτικά ποσά, χρήματα που θα αποδίδονται στον ΟΑΚ και θα διοχετεύονται στην Κρήτη για αναγκαία έργα και παρεμβάσεις, από τα οποία θα ωφεληθεί ο λαός της Κρήτης.

Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή χροιά, στηρίζουμε ως ΟΑΚ το έργο», τόνισε ο κ. Καζάσης.

Υπέρ του έργου οι φορείς του Ρεθύμνου

Οι εκπρόσωποι των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου τοποθετήθηκαν υπέρ του Υβριδικού στο φράγμα των Ποταμών, υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής. Υπέρ του Υβριδικού τάχθηκε και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.

Θετική είναι και η στάση των ξενοδόχων του Λασιθίου, που διά του εκπροσώπου τους μηχανολόγου Περιβάλλοντος, Φώτη Κοκοτού, εξήγησαν ότι ο κλάδος στηρίζει καινοτόμες επενδύσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο το μέλλον των κατοίκων της Κρήτης.

Έντονες οι αντιδράσεις στη Σητεία

Αντίθετοι στη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στον κορεσμένο, όπως τόνισαν, από ΑΠΕ δήμο Σητείας εμφανίστηκαν αιρετοί εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Σητείας και κάτοικοι της περιοχής.

Ομοίως και ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος, με φόντο και σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, έβαλε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας, επισημαίνοντας: «Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου δε μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή μας. Έχουμε υπερκεράσει το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Διευθύντρια ΤΕΡΝΑ: «Ναι στο διάλογο και σε τροποποιήσεις»

Από την πλευρά της η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, Γιούλα Τσικνάκου, έκανε λόγο για μια πολύπλευρα ωφέλιμη επένδυση για την Κρήτη, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας για ειλικρινή διάλογο με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

«Κατά τη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο φάκελος του έργου έλαβε περί τις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις από φορείς και υπηρεσίες. Νομίζω ότι αναγνωρίζεται ότι μιλάμε για ένα ενεργειακό έργο με οφέλη για την Κρήτη και για μια επένδυση μεγάλης προστιθέμενης αξίας, που θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας και που συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης. Πιστεύουμε στη δυναμική και στο δυναμικό της Κρήτης. Πρόθεση της εταιρείας είναι ένας ειλικρινής διάλογος. Όχι όμως στη λογική των προειλημμένων αποφάσεων. Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε τροποποιήσεις βελτιωτικού χαρακτήρα, για ένα αριθμό ανεμογεννητριών. Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε, με έναν ειλικρινή όμως διάλογο», τόνισε η κ. Τσικνάκου.

Η επένδυση

Το υβριδικό έργο στο Αμάρι είναι μια επένδυση που, κατόπιν διεθνούς, ανοιχτού διαγωνισμού, ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ Α.Ε.

Βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Είναι συνδυασμός αιολικού πάρκου (Σητεία) εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW, υδροηλεκτρικού 75,0 MW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140,0 ΜW. Έτσι, εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 50 ΜW στο σύστημα της Κρήτης.

Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Ο Υβριδικός Σταθμός βασίζεται στην τεχνολογική φιλοσοφία της αντλησιοταμίευσης. Όταν υπάρχει ανάγκη για παραγωγή ρεύματος, θα λειτουργεί το υδροηλεκτρικό. Δηλαδή το νερό θα κατεβαίνει με ορμή από ψηλά και μέσα από τους στροβίλους, από τους οποίους θα περνά, θα παράγεται ενέργεια για να μπει στο δίκτυο. Όταν η ζήτηση σε ρεύμα είναι χαμηλή, το νερό θα επιστρέφει στον πρώτο ταμιευτήρα, ο οποίος κατά αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News