default-image

Ηρωικό Ολοκαύτωμα Αρκαδίου: Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω καιρού

Ρέθυμνο
Ηρωικό Ολοκαύτωμα Αρκαδίου: Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω καιρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

153 χρόνια από τα γεγονότα που έγραψαν χρυσή σελίδα στην ιστορία

Ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η καθιερωμένη παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης του Ρεθύμνου με την οποία θα κορυφώνονταν το πρωί της Παρασκευής οι επίσημες τελετές για την 153η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου.

 Έτσι δεν θα παρελάσουν μαθητές, οι πρόσκοποι, Κρητικοί Σύλλογοι όπως έχει καθιερωθεί. Ωστόσο εκπρόσωποι αρχών του τόπου , βουλευτές και πλήθος κόσμου θα παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία στη μονή Αρκαδίου ενώ θα παρατεθεί και γεύμα.

Το χρονικό του Ολοκαυτώματος

Το Νοέμβριο του 1866 γράφτηκε μια «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της Ελλάδας, με το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο.

Ο Τουρκικός στρατός, υπό τις οδηγίες του Μουσταφά Ναϊλή Πασά προσπάθησε να μπει στη Μονή Αρκαδίου, σε μια πολιορκία που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του και τελείωσε με ένδοξο για τους Κρητικούς τρόπο, μια ημέρα αργότερα

Τη Μονή υπερασπίζονταν μόλις 300 περίπου πολεμιστές, ενώ οι Τούρκοι αριθμούσαν 6.000 πεζούς, 200 ιππείς, 1.200 Αλβανούς και τριάντα κανόνια.

Όταν η πρώτη αμυντική γραμμή έσπασε και οι Τούρκοι μπήκαν στον περίβολο της Μονής, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης από το χωριό Άδελε του Ρεθύμνου κλείστηκε μαζί με άλλους πολεμιστές και γυναικόπαιδα στην πυριτιδαποθήκη και όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, άναψε το φιτίλι και πυροδότησε τα βαρέλια με τα πυρομαχικά, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο όσους πιο πολλούς Τούρκους μπορούσε και γράφοντας άλλη μια ένδοξη σελίδα στην πλούσια Ελληνική ιστορία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News