Αμάρι: Προκηρύχθηκε το μεγάλο υδρευτικό έργο

Ρέθυμνο
Αμάρι: Προκηρύχθηκε το μεγάλο υδρευτικό έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 27 Δεκεμβρίου οι προσφορές για το διυλιστήριο του φράγματος Ποταμών

Χαρμόσυνα μαντάτα για τον νομό Ρεθύμνου, αφού προκηρύχθηκε ένα έργο πνοής που θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης σε όλο το βόρειο μέτωπο του νομού και θα συμβάλει στην περαιτέρω οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο λόγος για το έργο “Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού”, προϋπολογισμού ύψους 22,1 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), ο διαγωνισμός του οποίου θα διενεργηθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, για να ακολουθήσει η αποσφράγιση των προσφορών στην αρχή της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα, η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2019 και η αποσφράγιση των προσφορών, που θα κατατεθούν από τους υποψήφιους αναδόχους, θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου 2020. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η εξέλιξη έφερε πολλά χαμόγελα στο Ρέθυμνο, και όχι άδικα, αφού σε πλήρη λειτουργία το διυλιστήριο που θα κατασκευαστεί στο φράγμα Ποταμών θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού μπαίνει και με τη βούλα σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό αυτό έργο που αναμένει εδώ και καιρό το βόρειο τμήμα του νομού Ρεθύμνου, παίρνοντας μεγάλη υδρευτική “ανάσα” από το φράγμα των Ποταμών, που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά το πρώτο φράγμα σε όλη την Κρήτη που γεμίζει και είθισται να υπερχειλίζει μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων!

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” και προβλέπει την εξυπηρέτηση 30.000 ενεργών υδρομέτρων στον δήμο Ρεθύμνου και άλλων 6.200 υδρομέτρων σε 11 τοπικές κοινότητες του δήμου Μυλοποτάμου.

Η απαιτούμενη δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) του φράγματος Ποταμών Αμαρίου ανέρχεται σε 30.000 m3/d, με δυνατότητα λειτουργίας στα 45.000 m3/d, στη β’ φάση. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι, βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασών.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚ Α.Ε.

«Ξεκίνησε η ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου “Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού”, εκτιμώμενης αξίας 17.820.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” (πόροι Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων).

Κύριος του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και αναθέτουσα Αρχή και φορέας υλοποίησης ο ΟΑΚ Α.Ε.

Ως ημερομηνία προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 27/12/2019, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της εκτέλεσης εργασιών “Υδραυλικών, Η/Μ έργων, Έργων καθαρισμού και επεξεργασίας νερού, υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων”», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και συνεχίζει:

«Το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων περιλαμβάνει:

  • Την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,
  • Την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού και
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η χρονική διάρκεια των έργων κατασκευής του νέου διυλιστηρίου του Ρεθύμνου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είναι 36 μήνες (περιλαμβάνει 6 μήνες δοκιμαστική και 6 μήνες κανονική λειτουργία των έργων από τον ανάδοχο)».

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη δρομολόγηση του έργου είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν και η προγραμματική σύμβαση έργου, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής στο βόρειο μέτωπο του Ρεθύμνου, με την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, είχε υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., Φώτη Καζάση.

Οι υπογραφές είχαν “πέσει” τον Μάρτιο σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία τού τότε υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, του τότε υπουργού Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News