Εγκαταλελειμμένα περίπτερα γίνονται… βιβλιοθήκες

Ρέθυμνο
Εγκαταλελειμμένα περίπτερα γίνονται… βιβλιοθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου: Ένα "ζωντανό" σχολείο με πρωτοποριακές δράσεις

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου δίνει το παράδειγμα και αποτελεί ένα σχολείο με μια πολύ ζωντανή εκπαιδευτική κοινότητα που συνδιαλέγεται με τους γονείς για το καλό των παιδιών.

Πολλές οι πρωτοποριακές του δράσεις, όμως τώρα, φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα παροπλισμένα περίπτερα σε...δανειστικές βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού. Μάλιστα ο δήμος Ρεθύμνου θα βάλει μπρος ώστε αυτό το παράδειγμα να εφαρμοστεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, δεν είναι ένα σχολείο όπως όλα τα άλλα. Ακόμα και στα πιο απλά, καθημερινά πράγματα στην σχολική ζωή, διαφέρει. Κουδούνι δεν χτυπά, αφού οι μαθητές επιλέγουν μουσική με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κι έτσι όταν ακούγεται η μουσική... «είμαστε σε διάλειμμα».

 Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς προσπαθούν να εφοδιάσουν τους μικρούς μαθητές με δεξιότητες ζωής (life skills). Σε μία από τις βόλτες τους στην πόλη παρατήρησαν τα περίπτερα που έχουν έρθει σε αχρησία και αμέσως αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με έρευνα που συμβουλεύτηκε ο δραστήριος διευθυντής του σχολείου, Αλέκος Πεδιαδίτης, το 65% των παιδιών που φοιτούν σήμερα στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου, θα απασχοληθούν σε επαγγέλματα που σήμερα είναι... άγνωστα.

 Έτσι λοιπόν, με παράδειγμα την ενεργό δράση, οι μαθητές συναντήθηκαν με το δημοτικό σύστημα, μετέφεραν την ιδέα τους για να λειτουργήσουν ως δανειστικές βιβλιοθήκες και εστίες πολιτισμού τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα και τώρα ο δήμος φιλοδοξεί να υπάρχει από τουλάχιστον ένα, ανά δημοτική ενότητα.

Ένα σχολείο γεμάτο βραβεία, μετάλλια, χρώμα, γνώση και πολιτισμό και που τώρα συγκεντρώνει χορηγίες για να ολοκληρώσει τη νέα του δράση με την σύμπραξη και της σχολής αρχιτεκτόνων του πολυτεχνείου Κρήτης που θα φροντίσει για τα σχέδια των νέων πολιτιστικών περιπτέρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News