Φόνος Άνω Μέρος: Δεν θέλω τον άντρα μου στο φέρετρο και τα παιδιά μας να έχουν γονείς στο χώμα

Κρήτη
Φόνος Άνω Μέρος: Δεν θέλω τον άντρα μου στο φέρετρο και τα παιδιά μας να έχουν γονείς στο χώμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόρη νεκρού κτηνοτρόφου: Πατέρα καλή ανάπαυση εκεί που σε στείλανε

«Βαρύς» έπεσε ο «πέλεκυς» της Δικαιοσύνης στα δύο νεαρά αδέρφια που εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας ενός 63χρονου κτηνοτρόφου, τον Ιούλιο του 2018, στο Άνω Μέρος Αμαρίου, στον νομό Ρεθύμνου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε χθες ισόβια συν κάθειρξη 14 ετών στον νεότερο εκ των δύο αδερφών (σ.σ. πρόκειται για τον 25χρονο που πυροβόλησε θανάσιμα τον αδικοχαμένο 63χρονο), ενώ ο 26χρονος αδερφός του καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών και 3 μηνών.

Οι συγγενείς του άτυχου κτηνοτρόφου εμφανίστηκαν δικαιωμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Μιλώντας χθες το βράδυ στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η κόρη του άτυχου 63χρονου κ. Ελένη Τζίτζικα, αφού ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη, ευχήθηκε στον πατέρα της «καλή ανάπαυση εκεί που τον στείλανε».

Εξάλλου, η νύφη του θύματος, κ. Ελένη Κωνσταντάκη, ανέφερε ότι η οικογένειά της δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο «κύκλος αίματος», ωστόσο κατέστησε υπεύθυνη την οικογένεια των κατηγορουμένων για οτιδήποτε συμβεί στον σύζυγο ή τα παιδιά της.

«Έχουμε περάσει πολλά και συνεχίζουμε.Φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο χωριό. Πήρα τα κοπέλια μου και φύγαμε. Αλλά να σταματήσει εδώ το πράμα. Εμείς δε δίνουμε συνέχεια. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς στο χώμα. Δε θέλω τον άντρα μου στο φέρετρο και ούτε τα παιδιά μου να πάθουνε κάτι. Υπεύθυνοι για ότι πάθουν τα κοπέλια μου και ο άντρας μου θα ναι αυτοί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντάκη.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, κ. Διονύσης Βέρρας, ανέφερε ότι «το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δικαίωσε αναμφισβήτητα την πολιτική αγωγή και αυτά που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε, ότι η δολοφονία του άτυχου Εμμανουήλ Τζίτζικα ήταν μια προσχεδιασμένη και μεθοδικά οργανωμένη ενέργεια και των δύο κατηγορουμένων αδερφών. Στο δικαστήριο ανεδείχθη πολλαπλά η ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και των δύο κατηγορουμένων. Το δικαστήριο αντιμετώπισε τους κατηγορούμενους χωρίς κανένα ελαφρυντικό, κι επιβάλλοντάς τους ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που αντανακλούν την αποστροφή του δικαστηρίου στις εξαιρετικά σοβαρές πράξεις που διέπραξαν».

«Ήταν μια από τις πιο σκληρές δολοφονίες που έχω δει ποτέ. Ήταν μια μαφιόζικη ενέργεια, που δεν έχει ταίρι. Δυστυχώς, η Πολιτεία έχει ολιγωρήσει στην περίπτωση των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι εάν όταν είχαν διαπράξει όλα όσα έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα τους είχε επιβληθεί κάποια ποινή, κάποια τιμωρία, και είχαν καταλάβει ότι δεν μπορεί να παρανομείς και να εγκληματείς και να παραμένεις “έξω”, ίσως να είχε αποφευχθεί αυτό το οποίο έγινε σήμερα», δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο έτερος συνήγορος πολιτικής αγωγής, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αναλυτικά οι ποινές

Ειδικότερα, ο 25χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την ανθρωποκτονία του 63χρονου και κατά πλειοψηφία (6-1) ένοχος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του νεαρού Αλβανού που καθόταν στη θέση του συνοδηγού την ώρα της δολοφονίας του άτυχου κτηνοτρόφου.

Ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για άμεση συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σημειώνεται ότι ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (5-2), καθώς μειοψήφησαν δύο μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, που έκριναν ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στις εν λόγω πράξεις.

Ο 25χρονος βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Τελικά, του επιβλήθηκε συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 14 έτη.

Ο 26χρονος αδερφός του καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 19 ετών και 3 μηνών. Ειδικότερα, του επιβλήθηκε ποινή 15 ετών για την άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και ποινή 8 ετών για την άμεση συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας (κατά συγχώνευση 19 έτη και 3 μήνες). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ. Διονύση Βέρρα, ο 26χρονος κατηγορούμενος “γλίτωσε” τα ισόβια κατά πλειοψηφία (4-3).

Κανένα ελαφρυντικό στα αδέρφια

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα δύο αδέρφια. Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας στον 25χρονο. Εξάλλου, ζητήθηκε η αναγνώριση στον 26χρονο των ελαφρυντικών του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, αλλά και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του. Κανένα από τα εν λόγω αιτήματα της υπεράσπισης δεν έγινε δεκτό από την Έδρα.

Η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε ξεκινήσει νωρίτερα με τις αγορεύσεις συνηγόρων και πολιτικής αγωγής. Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Μεθόδιος Ματαλλιωτάκης, ζήτησε κατά την αγόρευσή του αναφορικά με τον 25χρονο τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ για τον 26χρονο ζήτησε από το δικαστήριο να τον απαλλάξει απ’ όλες τις κατηγορίες.

Έτερος συνήγορος υπεράσπισης, ο δικηγόρος κ. Κοτσαμπασάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την αγόρευσή του: «Εγώ στην αίθουσα αυτή δε βλέπω ούτε δολοφόνο, ούτε εκτελεστή. Έναν δράστη ανθρωποκτονίας βλέπω. Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, όμως, η παραπομπή του είναι όχι μόνο άδικη, αλλά και άθλια. Η προδικασία τον αδίκησε αφόρητα».

Οι αγορεύσεις από την πλευρά της υπεράσπισης ολοκληρώθηκαν με την αγόρευση του δικηγόρου κ. Γιώργου Κομισόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News