«Πράσινο φως» για τον Υβριδικό Σταθμό στο Αμάρι

Ρέθυμνο
«Πράσινο φως» για τον Υβριδικό Σταθμό στο Αμάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στο Αμάρι παρά το «όχι» της Περιφέρειας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον και με τη βούλα το πολυσυζητημένο έργο του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Ρεθύμνου (που περιλαμβάνει και αιολικά πάρκα στη Σητεία), καθώς το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος άναψε το τελικό “πράσινο φως” προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που θα υλοποιήσει το έργο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Το οριστικό “πράσινο φως” δόθηκε με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης ΒΑΠΕ, παρά την αντίθετη θέση της Περιφέρειας Κρήτης, που διά... της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχει πει «όχι» στο συγκεκριμένο ενεργειακό πρότζεκτ. Ένα «όχι» της Περιφέρειας, για την ιστορία, που ήρθε πάντως όχι για τεχνικής φύσεως λόγους διαφωνίας με την επένδυση, αλλά περισσότερο για κοινωνικούς-πολιτικούς λόγους. Κατά βάση λόγω των έντονων αντιδράσεων, κυρίως στην περιοχή της Σητείας, για τις ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην ήδη αρκετά γεμάτη από αιολικά περιοχή.

Από τη μια μιλάμε για ένα έργο με αναπτυξιακή χροιά, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα συνδράμει στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης, από την άλλη ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι μιλάμε για ένα έργο στο πλαίσιο του οποίου η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Σητείας θα επιβαρυνθεί με νέες ανεμογεννήτριες, ενώ παράλληλα έρχεται να επηρεάσει το προφίλ του φράγματος των Ποταμών

Αυτή δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα ενεργειακό έργο να εγκρίνεται κεντρικά από την κυβέρνηση κι ας έχει απορριφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, που βάσει νομοθεσίας άλλωστε έχει περιοριστεί εδώ και χρόνια σε ένα γνωμοδοτικό μονάχα ρόλο επί των θεμάτων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) μιλάμε για την επίσημη πια... “τροχοδρόμηση” ενός μεγάλου ενεργειακού πρότζεκτ, το οποίο στην ΤΕΡΝΑ περιμένουν πώς και πώς να βάλουν μπροστά, με ουκ ολίγες άλλωστε χαρακτηριστικές καυστικές αναφορές του προέδρου της Γιώργου Περιστέρη για την ελληνική γραφειοκρατία και νοοτροπία.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει συζητηθεί - είναι η αλήθεια - πολύ όλα αυτά τα χρόνια με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια μιλάμε για ένα έργο με αναπτυξιακή χροιά, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας, θα συνδράμει στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης και στην ενεργειακή εξασφάλισή της αφού βασίζεται στη φιλοσοφία της αντλησιοταμίευσης και άρα λειτουργεί πρακτικά ως “αποθήκη” ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το ότι μιλάμε για ένα έργο στο πλαίσιο του οποίου η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Σητείας θα επιβαρυνθεί με νέες ανεμογεννήτριες, ενώ παράλληλα έρχεται να επηρεάσει το προφίλ του φράγματος των Ποταμών, αφού εκεί θα κατασκευαστεί υδροηλεκτρικός σταθμός, θα φτιαχτούν μεγάλες δεξαμενές, που βάζουν και από περιβαλλοντικής πλευράς νέα δεδομένα στην περιοχή εγείροντας αντιδράσεις, και θα αντλούνται μεγάλες ποσότητες νερού από τον ανάδοχο του έργου, δηλαδή την “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”.

Αναλυτικότερα, μετά από μακρά αναμονή, υπογράφτηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αναφορικά με τον υβριδικό σταθμό του φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας, ενώ την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις εκφράζει και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έμπρακτα κάθε σημαντικό έργο που παρέχει ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και τους κατοίκους της», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης για την απόφαση, η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες να κοινοποιηθεί στον ανάδοχο.

«Η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αναφορικά με τον υβριδικό σταθμό του φράγματος Ποταμών αποτελεί μια εξέλιξη που μας ικανοποιεί. Η κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει έμπρακτα κάθε σημαντικό έργο που θα παρέχει ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και τους κατοίκους της», επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης. Το υβριδικό έργο στο Αμάρι είναι μια επένδυση της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΚ Α.Ε. και περιλαμβάνει συνδυαστικά έναν υβριδικό σταθμό ισχύος 50 μεγαβάτ στο φράγμα Ποταμών στο Αμάρι και αιολικά πάρκα ισχύος 89,1 μεγαβάτ στην περιοχή της Σητείας.

Είναι συνδυασμός αιολικού πάρκου (Σητεία) εγκατεστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού 75,0 MW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140,0 ΜW. Έτσι εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 50 ΜW στο σύστημα της Κρήτης.

Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην τεχνολογική φιλοσοφία της αντλησιοταμίευσης. Όταν υπάρχει ανάγκη για παραγωγή ρεύματος θα λειτουργεί το υδροηλεκτρικό, ενώ όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, το νερό θα επιστρέφει στον πρώτο ταμιευτήρα, ο οποίος κατά αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας.

Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων

Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων ξεκίνησαν πριν από μια 8ετία περίπου και έχουν αποδειχτεί όπως και σε πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό πως, κατά τη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έλαβε περί τις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις (μεταξύ των οποίων από τα Δημοτικά Συμβούλια Ρεθύμνου και Αμαρίου), ενώ αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δήμου Σητείας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος είχε περισσότερο πολιτικό σκεπτικό, όπως είχαν παραδεχτεί και τα ίδια τα μέλη της. Η πλευρά της αναδόχου εταιρείας την είχε χαρακτηρίσει τότε, το 2018 ατεκμηρίωτη και θεωρούσε δεδομένη την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σε κεντρικό επίπεδο. Ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο αποφάσισε την έγκριση της μελέτης και την έκδοση της ΑΕΠΟ, η οποία εκκρεμούσε όλο αυτό το διάστημα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το προφίλ του υβριδικού

Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελούμενο από το υποέργο 1 (ΑΣΠΗΕ) και το υποέργο 2 Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) ως ακολούθως:

- ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 85,8 MW (46,2 ΜW και 39,6 MW) στις θέσεις “Φρούδια - Λυγιάς - Πλατύβολο” και “Τρούλα - Χαλκιάς - Κορφή” του Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

26 ανεμογεννήτριες (14 Α/Γ στη θέση “Φρούδια - Λυγιάς - Πλατύβολο” και 12 Α/Γ στη θέση “Τρούλα - Χαλκιάς - Κορφή”) ονομαστικής ισχύος 3,3 MW έκαστη, συνολικής ισχύος 85,8 MW, υπόγεια γραμμή μέσης τάσης (Μ.Τ.) 20 kV (15,4 χλμ. περίπου) για την ηλεκτρική διασύνδεση των αιολικών πάρκων (Α.Γ. και οικίσκων ελέγχου) με τον νέο υποσταθμό ανύψωσης Μ.Τ. σε υψηλή τάση (Υ.Τ.) (Υ/Σ) 20/150KV, νέο υποσταθμό ανύψωσης Μ.Τ. σε Υ.Τ. (Υ/Σ) 20/150kV στη θέση “Ζηρού”, νέα εναέρια γραμμή μεταφοράς (Γ.Μ.) ηλεκτρικής ενέργειας (Υ.Τ.) 150 KV μήκους 9 χλμ. περίπου, η οποία συνδέει τον Υ/Σ με την υφιστάμενη ΓΜΥΤ 150KV “Ιεράπετρας-Σητείας”.

- Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) ισχύος 50 MW, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου, το οποίο περιλαμβάνει:

- Την άνω δεξαμενή χωρητικότητας 1,2 x 106 μ3,

- Το τεχνικό υδροληψίας και τις δύο δίδυμες σήραγγες, μήκους περίπου 100 μ., διαμέσου των οποίων θα διέρχονται οι τέσσερις αγωγοί του συστήματος προσαγωγής,

- Το σύστημα τεσσάρων αγωγών προσαγωγής νερού, που συνδέουν την άνω δεξαμενή με τον κάτω ταμιευτήρα (υφιστάμενος ταμιευτήρας φράγματος Ποταμών), μήκους περίπου 2,2 χλμ.,

- Τον κάτω ταμιευτήρα (υφιστάμενος ταμιευτήρας φράγματος Ποταμών),

- Τον σταθμό ελεγχόμενης παραγωγής, με τρεις μονάδες αναστρέψιμης λειτουργίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News