default-image

Προσφυγικό - Ρέθυμνο: «Ούτε οι νυχτερίδες δε θα επέλεγαν αυτό το στρατόπεδο»

Ρέθυμνο
Προσφυγικό - Ρέθυμνο: «Ούτε οι νυχτερίδες δε θα επέλεγαν αυτό το στρατόπεδο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φιλοξενία μεταναστών σε σπίτια και όχι σε στρατόπεδα» ζητούν οι φορείς

Το 547 Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται και εγκαταλελειμμένη μονάδα του Στρατού στην περιοχή των Αρμένων, είναι μαζί με 10 ακόμη υποψήφιο για μετατροπή σε προαναχωρησιακό κέντρο, εφόσον τα 8 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα γεμίσουν.

Μεταφορά μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα 

Πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα, ούτως ώστε να τα μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Για την ακρίβεια, πρόθεση του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει κέντρα στα οποία θα μεταφέρονται όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δε δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται. Aντίθετη στη φιλοξενία της συγκέντρωσης ανθρώπων σε στρατιωτικούς χώρους είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, με την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή να υπενθυμίζει πρόταση δημάρχων του νομού για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Καταρχάς, υπάρχει ένα στρατόπεδο στο Ρέθυμνο το οποίο είναι ενεργό, κι αυτό είναι το κέντρο νεοσυλλέκτων. Θεωρώ αδύνατον να μιλάνε γι’ αυτό. Υπάρχει και ένα εγκαταλελειμμένο, το οποίο είναι ερειπωμένο σε τέτοιο βαθμό που δεν ξέρω αν οι νυχτερίδες και οι αράχνες το επέλεγαν σαν τόπο κατοικίας τους», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις των συναρμόδιων υπουργείων. Επαναφέροντας στη συζήτηση την προοπτική φιλοξενίας μεταναστών ή προσφύγων σε μισθωμένες κατοικίες, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου είπε ότι, όταν στο παρελθόν υπήρξε ανάγκη, οι δήμαρχοι των υπόλοιπων περιοχών είχαν εκφράσει την επιθυμία να φιλοξενήσουν ανθρώπους σε χωριά που ερημώνουν για να τους δώσουν ζωή. Αυτός ο τρόπος φιλοξενίας, ωστόσο, τότε δεν είχε γίνει αποδεκτός από την Πολιτεία.

«Καταστροφικό για τον τουρισμό»

Την ίδια στιγμή, από πλευράς των ξενοδόχων το «όχι» είναι ξεκάθαρο, ακόμη κι αν πρόκειται να διατεθούν άλλοι χώροι πέραν των στρατιωτικών. Καταστροφικό για τον τουρισμό του Ρεθύμνου χαρακτήρισε το ενδεχόμενο δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στον νομό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Αν είναι να τους απελάσουν, γιατί δεν τους απελαύνουν κατευθείαν; Για ποιο λόγο χρειάζεται να τους φέρουν εδώ; Για να δημιουργήσουν το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”;».

Ο κ. Τσακαλάκης στάθηκε στις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει στον τουρισμό η λειτουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Επικαλέστηκε μάλιστα τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς άδεια παραμονής επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ακόμη και το σενάριο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία θα πρέπει να αποκλειστεί. Όπως εξήγησε, «σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Στο Λασίθι, ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου εξέφρασε πρόθεση να τους φιλοξενήσει. Ας τους πάνε εκεί».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως από τα 11 στρατόπεδα, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα του Ρεθύμνου, τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, αν κριθεί απαραίτητο, θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News