Φωτιά στο Ρέθυμνο: Έρευνα για τα αίτια - «Περίεργη η φωτιά»

Ρέθυμνο
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Έρευνα για τα αίτια - «Περίεργη η φωτιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι προβληματίζει την πυροσβεστική σχετικά με τη μεγάλη φωτιά

Ως εκ θαύματος γλίτωσε την Παρασκευή το Ρέθυμνο από μια μεγάλη τραγωδία μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον λόφο Τριών Μοναστηριών, κοντά στον κόμβο Σπηλίου, μια ανάσα από κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας σοκ, πανικό και αναστάτωση. Το θέαμα για όλους ήταν τρομακτικό, με τις φλόγες να “γλείφουν” τα σπίτια.

Η φωτιά κατάφερε να περάσει τον δρόμο και έφτασε κοντά σε σπίτια, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν το 15ο Δημοτικό Σχολείο και το 10ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζονται, καθώς επίσης και δύο παιδικοί σταθμοί. Οι σοκαρισμένοι κάτοικοι, αντικρίζοντας τις φλόγες να πλησιάζουν ολοένα και πιο απειλητικά τα σπίτια τους, έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται να υπήρξαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα: ένα στην περιοχή του Μασταμπά και ένα λίγο πριν από τα Πευκάκια, όπου βρίσκεται το μοναδικό δάσος της περιοχής, το οποίο ευτυχώς με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής σώθηκε.

(Bίντεο του Goodnet.gr)

Η φωτιά εξαπλωνόταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων, με τους Ρεθυμνιώτες να ανησυχούν για τα χειρότερα. Ο έντονος καπνός και η μυρωδιά καμένου, που απλωνόταν παντού, ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής, που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους να δουν τι συμβαίνει και να πάρουν τα μέτρα τους, ενώ “συναγερμός” σήμανε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όσο περνούσε η ώρα, η όλη ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική λόγω του σύννεφου καπνού που είχε σκεπάσει την περιοχή. Ωστόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής, που για μια ακόμη φορά έδρασαν αστραπιαία, ο Ερυθρός Σταυρός, οι κάτοικοι και άλλοι εθελοντές κατάφεραν να θέσουν άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά, αποτρέποντας έτσι κάθε δυσάρεστο σενάριο. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Όμως μια επιχείρηση οικοδομικών υλικών φαίνεται να υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω της φωτιάς.

Πυροσβεστική: Η φωτιά είναι λίγο περίεργη

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Ωστόσο ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης, κάνει λόγο για μια ύποπτη και περίεργη φωτιά. «Πρόκειται για ένα συμβάν που εκδηλώθηκε στο μοναδικό δάσος του Ρεθύμνου και κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Η Υπηρεσία επενέβη άμεσα με πολλές δυνάμεις και αντιμετωπίστηκε το συμβάν πολύ γρήγορα. Αυτή η φωτιά είναι λίγο περίεργη. Μας προβληματίζει όσον αφορά το σημείο και την ώρα έναρξης», είπε ο κ. Λαγουδάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «καμιά φωτιά δεν είναι αθώα και δεν προκαλείται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση εάν δεν έχουμε κάποιο τεχνολογικό ατύχημα».

Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσε από την πρώτη στιγμή δύναμη 7 οχημάτων και 16 ανδρών της Πυροσβεστικής, καθώς και ενός πεζοπόρου τμήματος, ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και πυροσβεστικό ελικόπτερο, καθώς ο κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά ήταν ορατός λόγω και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν χθες στην Κρήτη. Η φωτιά κινητοποίησε άμεσα τον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά και γειτονικούς Δήμους, με υδροφόρες δυνάμεις και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Λελεδάκης, «ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για το Ρέθυμνο. Ευτυχώς, όμως, δεν είχαμε θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές. Ευχαριστούμε τον Θεό και όλους όσοι βοήθησαν».

Κάτοικοι ανέβηκαν στην ταράτσα

«Από το μπαλκόνι του σπιτιού μου έβλεπα ανθρώπους να βγαίνουν στην ταράτσα και άλλοι να βγαίνουν από τα σπίτια. Η φωτιά κατευθυνόταν προς τα Πευκάκια... Θα καιγόταν στο δάσος», είπε κάτοικος της περιοχής, με τον τρόμο και την αγωνία για τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί να είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του.

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, με δική τους απόφαση, φοβούμενοι τα χειρότερα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν εκείνη τη στιγμή. Άλλοι, πάλι, με λάστιχα και κουβάδες προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς και στην απομάκρυνσή της από την κατοικημένη περιοχή, βρέχοντας τις αυλές και τα σπίτια τους προκειμένου να σώσουν το βιος και τις οικογένειές τους.

Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που συνεχώς δυνάμωναν τη φωτιά. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα, χάρη στην άμεση επέμβαση, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και εθελοντών, αλλά και τον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχείρησης, παρά το ότι πρόλαβε να φτάσει λίγα μόλις μέτρα μακριά από σπίτια της περιοχής.

Σε δηλώσεις του πάντως ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Λαγουδάκης, ο οποίος μετέβη στο σημείο, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν απειλήθηκαν σπίτια, παρά το ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εμπόδιζαν κατά πολύ το έργο της κατάσβεσης. Χθες στην Κρήτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν κατηγορίας 3, δηλαδή υψηλός, λόγω και των ισχυρών νοτιάδων που σάρωναν το νησί. Λόγω των θυελλωδών νοτιάδων που έπνεαν, η Πυροσβεστική είχε επιστήσει την προσοχή σε όλους, και κυρίως σε όσους βρίσκονται στην ύπαιθρο, προκειμένου να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά.

Ουρές αυτοκινήτων στον ΒΟΑΚ

Λόγω της φωτιάς δημιουργήθηκαν ουρές αυτοκινήτων στην είσοδο του Ρεθύμνου και έκλεισε για λίγο ο ΒΟΑΚ. Τροχονόμος διέκοψε την κυκλοφορία από Μισίρια προς Ρέθυμνο (εντός του Ρεθύμνου), προκειμένου να “απεγκλωβίζονται” όσοι οδηγοί εισέρχονταν από τον ΒΟΑΚ. Αποτέλεσμα της όλης αναστάτωσης και της λήψης μέτρων για την αποφυγή τραυματισμών και δυσάρεστων καταστάσεων ήταν η κυκλοφορία να εκτρέπεται μέσω της πόλης του Ρεθύμνου, οπότε και για αρκετή ώρα προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της πόλης. Παρά το ότι ήταν μια δύσκολη φωτιά, ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις πάντως να παραμένουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό το φόβο αναζωπύρωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News