Τι έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές στην Κρήτη

Ρέθυμνο
Τι έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ημερίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκαν στοιχεία αναφορικά με τις πυρκαγιές, τα οποία μάλιστα δείχνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά στο νησί

Έλληνες επιστήμονες με Κυπρίους και Βούλγαρους εταίρους συμμετέχουν στο πρόγραμμα DISARM που έχει ως σκοπό την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εκτός απροόπτου και εάν δεν σημειωθούν μεγάλες πυρκαγιές στην Κρήτη μέχρι το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τότε θα έχουν καταγραφεί ιστορικά χαμηλά στο νησί σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχοντας στο πρόγραμμα DISARM με αντίστοιχους φορείς σε Κύπρο και Βουλγαρία, ανέπτυξαν σύστημα καταγραφής, πρόγνωσης και δεικτών επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στο νησί έχει τροποποιηθεί κι έτσι άμεσα σπεύδουν σημαντικές δυνάμεις πυρόσβεσης με την πρώτη ειδοποίηση για πυρκαγιά, αντίστοιχα κινείται η αυτόφωρη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Αυτές είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχουν αποδώσει έμπρακτα στη μείωση των πυρκαγιών στην Κρήτη.

Το Ρέθυμνο έχει την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο Κρήτης ως προς την εκδήλωση πυρκαγιών και αυτό διότι ο δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ο πλέον πυρόπληκτος δήμος την τελευταία 20ετία. Κι αν στη φετινή συγκυρία και παρά τα αυξημένα μελτέμια, οι πυρκαγιές έχουν μειωθεί, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, παρά επαγρύπνηση για αναδάσωση - ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News