Καταγγελίες για καταπάτηση του ποταμού Πλατανιά - Οργή ξενοδόχων και αγροτών

Ρέθυμνο
Καταγγελίες για καταπάτηση του ποταμού Πλατανιά - Οργή ξενοδόχων και αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού

Καταπάτηση της κοίτης του ποταμιού στον Πλατανιά καταγγέλλουν δραστηριοποιούμενοι στην περιοχή που είδαν καταστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και της θεομηνίας του περασμένου χειμώνα.

Οι εργασίες καθαρισμού του ποταμού ενόψει χειμώνα αναδυκνείουν και το ζήτημα εκβάθυνσης της στάθμης με την παράλληλη μείωση του πλάτους της κοίτης που έχει επιφέρει τόσες αρνητικές συνέπειες.

Την μήνη των παρακείμενων ξενοδόχων και αγροτών που έχουν εκτάσεις κοντά στον Πλατανιανό ποταμό, ξεσήκωσαν τα έργα καθαρισμού λίγο πριν τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Βαρδάκης, αγρότης στο επάγγελμα, με το να βαθαίνει η στάθμη και να μειώνεται το πλάτος της κοίτης, βαθαίνει ο υδροφόρος ορίζοντας κι έτσι στερεύουν τα παλαιότερα πηγάδια με αποτέλεσμα να χρειάζονται πια γεωτρήσεις, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής του αγρότη.

Πριν από δεκαετίες είχαν γίνει εργασίες τοιχοποιίας με πέτρες και σύρμα για να προστατευτούν οι γύρω περιοχές από τυχόν υπερχείλιση, όμως τότε η κοίτη ήταν πολλαπλάσια της σημερινής. Ακόμα και το ίδιο το κράτος έχει αυθαιρετήσει με κατασκευή δρόμων εντός της κοίτης και με γέφυρες στενότερες των αρχικών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ορίσει ιδιώτη μηχανικό πραγματογνώμονα για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το ποτάμι, του οποίου η υπερχείλιση προκάλεσε ζημιές μεγάλης οικονομικής έκτασης, τον περασμένο χειμώνα, ενώ οι αγρότες μετρούν καθημερινά το επιπλέον κόστος που πληρώνουν για την παραγωγή τους, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News