Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κάλυβο Μυλοποτάμου

Ρέθυμνο
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κάλυβο Μυλοποτάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην απομακρυσμένη περιοχή, Κάλυβο Μυλοποτάμου

Μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία στην Κάλυβο Μυλοποτάμου. 

Σύμφωνα με τον διοικητή Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκο Λαγουδάκη, αργά το απόγευμα της Τρίτης η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο μετά και τις προσπάθειες είκοσι πυροσβεστών εννέα οχημάτων της Π.Υ. και πεζοπόρου τμήματος.

Το μέτωπο της φωτιάς, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ανέμων που επικρατούν στο συγκεκριμένο υψόμετρο.

Η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους.  

Επί τόπου βρίσκεται τόσο ο Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λαγουδάκης, όσο και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση σε νερό για ανεφοδιασμό των οχημάτων, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με την μεταφορά επί τόπου και οχήματος από το Ρέθυμνο με χωρητικότητα 10 τόνων νερού.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σήμερα Τρίτη, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) ο Δείκτης Επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Υπενθυμίζονται, η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00  έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:

- το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

- η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

- η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

- το κάπνισμα μελισσών,

- η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,

- η στάθμευση πάνω από ξηρά χόρτα

- η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Θα πρέπει οι πληροφορίες που θα δώσουν, να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News