Νεκρώνει ο βυθός: 14 ψάρια...το μεροκάματο αλιέα

Ρέθυμνο
Νεκρώνει ο βυθός: 14 ψάρια...το μεροκάματο αλιέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόγνωση ψαρά που αντί για 14 κιλά ψαρεύει πλέον μόλις 14 ψάρια

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του βυθού του Ρεθύμνου, που “φλερτάρει” με την ερημοποίηση. Αδιάσειστα στοιχεία που κατέγραψε ο φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” καταδεικνύουν ότι, εάν δεν αναληφθεί δράση τώρα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Αλιείς της περιοχής έριξαν παραγάδι καταδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι τράτες έχουν αποψιλώσει τη θάλασσα του Ρεθύμνου από την πλούσια ενάλια ζωή που είχε στο παρελθόν.

Δεκατέσσερα ψάρια... Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, που μπορεί ο Μανώλης Βεριδάκης, που ασχολείται 40 χρόνια με το ψάρεμα, να την κάνει να φαίνεται εύκολη, όμως αποβραδίς έβαλε δόλωμα στα 148 αγκίστρια και το πρωί έριξε παραγάδι στα ανοιχτά του Ρεθύμνου, και περίμενε πάνω από μία ώρα για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα. Παλαιότερα, όμως, όχι 14 ψάρια, αλλά πάνω από 14 κιλά έβγαζε το παραγάδι των 800 μέτρων μέσα από τη θάλασσα.

Οι τράτες λυμαίνονται τον βυθό της θάλασσας, καταστρέφουν και αποψιλώνουν τα πάντα, αφήνοντας πίσω τους Κρανίου τόπο, με τους ερασιτέχνες αλιείς να μην πιάνουν σχεδόν τίποτα και τους επαγγελματίες να πιάνουν ιδιότυπα... μπάζα του ρημαγμένου βυθού στα δίχτυα τους.

Το κακό έχει παραγίνει την τελευταία 20ετία, οπότε και το αλίευμα έχει μειωθεί δραματικά, με τους αλιείς να ζητούν την απαγόρευση των τρατών ειδικά τον Μάιο που αναπαράγονται τα ψάρια. Οι ψαράδες φοβούνται ότι ήδη ο βυθός του Ρεθύμνου έχει πάρει τον δρόμο της ερημοποίησης, κάτι που είναι ακόμα πιο έντονα παρατηρήσιμο την περίοδο που δραστηριοποιούνται οι τράτες. Καλό ψάρι είναι το φρέσκο ψάρι, κάτι που πια απολαμβάνουν μόνο οι γλάροι πίσω από τις τράτες. Έχουν παρέλθει οι εποχές που και η ντόπια κοινωνία είχε αυτό το προνόμιο και για να επιστρέψουν τα ψάρια χρειάζεται ανάληψη δράσης τώρα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News