Αγία Γαλήνη: Φεύγουν τα «ναρκω-πλοία» Zahra και Andreas

Ρέθυμνο
Αγία Γαλήνη: Φεύγουν τα «ναρκω-πλοία» Zahra και Andreas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Andreas έκρυβε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που κατασχέθηκε ποτέ στη χώρα μας

Προ των πυλών βρίσκεται επιτέλους η απομάκρυνση των κατασχεμένων πλοίων “Zahra” και “Andreas” από το λιμάνι της Αγία Γαλήνης.

Σύμφωνα με το μέλος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και δημοτικό σύμβουλο Αγίου Βασιλείου Αντώνη Τσουρδαλάκη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η απομάκρυνση τόσο για το πλοίο “Zahra”, όσο και για το ρυμουλκό “Andreas”. Ρυμουλκό, ως γνωστόν, που βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, μιας και «έκρυβε» τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (τη γνωστή «σοκολάτα») που έχει κατασχεθεί ποτέ στη χώρα μας!

Το ρυμουλκό είχε εντοπιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, μετά από μια κινηματογραφική επιχείρηση των λιμενικών Αρχών, όπου «κομάντο» του κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος Χανίων και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας, κοντά στη νήσο Χρυσή.

Μάλιστα, για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Σε δύο διαδοχικές επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2019, στο “Andreas” κατασχέθηκαν συνολικά σχεδόν 13 τόνοι χασίς («σοκολάτα») και 258.000 χάπια Captagon, τα αποκαλούμενα «χάπια των Τζιχαντιστών», αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Μετά από μακρά αναμονή, φαίνεται ότι μεθοδεύεται η απομάκρυνση των κατασχεμένων πλοίων Φ/Γ “Zahra”, σημαίας Σάο Τομέ, και Ρ/K “Andreas”, σημαίας Τανζανίας, τα οποία βρίσκονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεμένα στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης, «στις 28/11/18 και στις 26/2/19, αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, έχουν προκύψει ανάδοχοι που κατέβαλαν το σχετικό τίμημα, ενώ έχουν επίσης υπογραφεί τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής. Εκκρεμούν η διαδικασία απόκτησης εθνικότητας στο ένα από αυτά και οι συντηρήσεις στα σκάφη, ώστε να είναι εφικτά ο απόπλους των πλοίων και η απομάκρυνσή τους.

Ως διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, παρακολουθούμε την όλη διαδικασία και η επικοινωνία γίνεται σε καθημερινή σχεδόν βάση, επιδιώκοντας την ταχύτερη απομάκρυνση αυτών.

Επικαλούμενοι τον Νόμο 2881/2001 «Ρύθμιση θεμάτων ναυαγίων και άλλων διατάξεων», έχουμε καταστήσει σαφές στους αναδόχους ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ουδεμία άλλη καθυστέρηση απομάκρυνσης, μιας και έχει επιβαρυνθεί σοβαρά αισθητικά έως τώρα η περιοχή, ενώ ο κίνδυνος και για περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι ορατός.

Η απομάκρυνση των σκαφών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News