Ξύλο σε εφοριακούς: Υπέστη ρήξη τυμπάνου από τα χτυπήματα!

Ρέθυμνο
Ξύλο σε εφοριακούς: Υπέστη ρήξη τυμπάνου από τα χτυπήματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισοδιακός αποδείχθηκε ο έλεγχος σε πλανόδιο που πουλούσε κάρβουνα στο Ρέθυμνο

Επίθεση εναντίον εφοριακών εξαπέλυσε χθες 44χρονος πλανόδιος πωλητής, όταν εκείνοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν για φοροδιαφυγή. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ρέθυμνο και θύματα είναι δύο ελεγκτές της ΑΑΔΕ από το Ηράκλειο, μία γυναίκα και ένας άνδρας. Ο δράστης εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητό του αμέσως μετά το περιστατικό, ενώ χθες το απόγευμα επισκέφτηκε στο ΠΑΓΝΗ τα δύο θύματα της επίθεσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Αμέσως μετά το περιστατικό, τα θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν αρχικώς στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η γυναίκα ελεγκτής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπέστη ρήξη τυμπάνου μετά τη βίαιη επίθεση που φέρεται να δέχτηκε από οδηγό αγροτικού Ι.Χ., τον οποίο επιχείρησε να ελέγξει χθες λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου. Ο οδηγός του αγροτικού φέρεται να βιαιοπράγησε επίσης εναντίον ενός ακόμη ελεγκτή, ο οποίος μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, πιθανόν από πέτρες ή χτυπήματα. Το πρωτοφανές περιστατικό βίας κάνει ήδη από χθες τον γύρο του διαδικτύου, έχει συγκλονίσει την Κρήτη, ενώ μονοπωλεί τις συζητήσεις και τα δελτία ειδήσεων σε όλη τη χώρα.

Το χρονικό

Αναλυτικότερα, χθες κλιμάκιο της ΑΑΔΕ Ηρακλείου, αποτελούμενο από τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, μετέβη στο Ρέθυμνο προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι δύο εφοριακοί, η 55χρονη Α.Κ. και ο 58χρονος Γ.Π., σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, στη 1 το μεσημέρι χθες, όταν προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο σε αγροτικό αυτοκίνητο 44χρονου πλανόδιου πωλητή, ο οποίος πουλούσε κάρβουνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι από την περιοχή της Αργυρούπολης.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν η 55χρονη και ο 58χρονος ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στον οδηγό αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε και τα παραστατικά διακίνησης που θα όφειλαν να το συνοδεύουν. Ο οδηγός του αγροτικού είχε σταματήσει σε υπαίθριο χώρο καντίνας για να πουλήσει κάρβουνα στον ιδιοκτήτη. Οι ελεγκτές, που ήταν ήδη στην καντίνα, πίστωσαν παράβαση στον οδηγό του αγροτικού και όταν του ζήτησαν κάποια παραπάνω στοιχεία, υπήρξε αρχικά μια λογομαχία και αιφνιδίως δέχτηκαν τη βίαιη επίθεσή του.

Ο οδηγός, εξαγριωμένος, φέρεται αρχικά να τους πετροβόλησε και στη συνέχεια να χειροδίκησε εναντίον τους, χτυπώντας με γροθιές πρώτα τον άνδρα και μετά τη γυναίκα, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο, ενώ εκείνος μετά την αποτρόπαια αυτή πράξη του διέφυγε και πλέον αναζητείται από την Αστυνομία.

Οι τραυματίες

Τόσο ο 58χρονος όσο και η 55χρονη νοσηλεύτηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Φραγκιαδάκη, οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ έφεραν τραύματα στο κεφάλι. Υπεβλήθησαν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και, όπως διαπιστώθηκε, δε συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους. Στη γυναίκα όμως, που ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση, έγινε αξονική τομογραφία, δεδομένου ότι είχε ρήξη τυμπάνου, οπότε και χρειάστηκε να την περιθάλψουν στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας.

Συγκεκριμένα, η 55χρονη ελεγκτής φέρει αιμάτωμα στο αφτί από τη δύναμη των χτυπημάτων που δέχτηκε από τον οδηγό του αγροτικού και υπάρχει φόβος για την ακοή της. Λίγο αργότερα, και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να τους εξετάσει ιατροδικαστής, με τη νοσηλεία του να συνεχίζεται στο ΠΑΓΝΗ. Η αξονική τομογραφία που έγινε στην 55χρονη δεν έδειξε κάποιο άλλο σοβαρό τραύμα, όμως εξετάζεται περαιτέρω καθώς υποβόσκει ο φόβος να έχει σοβαρότερο πρόβλημα με την ακοή της μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε.

«Δε δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς την αντιμετώπιση των τραυμάτων τους, αλλά γίνονται εξετάσεις ώστε να δούμε αν υπάρχει πρόσθετη βλάβη», τόνισε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, μόλις οι τραυματίες εφοριακοί έφτασαν στο ΠΑΓΝΗ.

Στον 58χρονο εφοριακό έγιναν επίσης εξετάσεις, καθώς φέρει τραύματα στο κεφάλι από πέτρες, ωστόσο αργά χθες το απόγευμα πήρε εξιτήριο. Και οι δύο υπάλληλοι της εφορίας, όπως είναι φυσικό, είναι αρκετά σοκαρισμένοι από το περιστατικό καθώς, ενώ έκαναν τη δουλειά τους με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο, με όλο αυτό να τους έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή και αναστάτωση. Στο πλευρό τους πάντως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν αρκετοί συνάδελφοί τους, όπως και σύσσωμο το προεδρείο των εφοριακών Ηρακλείου.

Κάθοδος Πιτσιλή με αφορμή το περιστατικό βίας

Εκτάκτως στο Ηράκλειο βρέθηκε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, με αφορμή το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο με θύματα τους δύο εφοριακούς, ο οποίος και επισκέφτηκε τους τραυματίες στο ΠΑΓΝΗ. Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Πιτσιλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε θα φοβίσουν τους εργαζόμενους στις εφορίες, ενώ τόνισε ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει τους ελέγχους κανονικά, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει όπως προβλέπεται.

«Ήρθα στο Ηράκλειο αμέσως μόλις πληροφορήθηκα για το περιστατικό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και άνανδρη επίθεση σε υπαλλήλους των ελεγκτικών μας υπηρεσιών, η οποία θα αντιμετωπιστεί από το κράτος δικαίου, όπως αρμόζει στην περίπτωση. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός: Τέτοιες επιθέσεις όχι μόνο δε μας πτοούν, αλλά μας γεμίζουν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ως διοικητής της ΑΑΔΕ θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στα στελέχη των υπηρεσιών για τον επαγγελματισμό που υπέδειξαν, αλλά και τη συμπαράσταση τόσο τη δική μου, όσο και των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ προς τους συναδέλφους μας οι οποίοι τραυματίστηκαν, και βεβαίως και στις οικογένειές τους. Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και ΠΑΓΝΗ, για την άμεση φροντίδα που πρόσφεραν στα στελέχη μας και βεβαίως στο ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των τραυματιών», τόνισε ο κ. Πιτσιλής από το Ηράκλειο.

Να σημειωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τον 44χρονο δράστη της επίθεσης, ενώ το αγροτικό στο οποίο επέβαινε βρίσκεται ακινητοποιημένο από την Αστυνομία και έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον αρχηγό της Αστυνομίας για το θέμα, όπως επίσης και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι οι Αρχές θα τεθούν στη διάθεση όλων, προκειμένου να βρεθεί άμεσα ο δράστης. Το περιστατικό, μάλιστα, έχει καταγραφεί επίσημα και θα λάβει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Πιτσιλής αντέδρασε άμεσα και ήρθε να στηρίξει τους συναδέλφους. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο κατά των συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά κατά του ρόλου της ΑΑΔΕ και κατά του ελληνικού κράτους. Η διαδικασία είναι πλέον αυτεπάγγελτη και θα υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση από τις Αρχές», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ελεγκτές στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους και να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης δίπλα στους συναδέλφους τους που δέχτηκαν επίθεση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αναίτια και εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι ελεγκτές της Δ.Ο.Υ Ηρακλείου χθες Τετάρτη 31η Ιουλίου κατά την διάρκεια προληπτικού ελέγχου από ελεγχόμενο φορολογούμενο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα του περιστατικού, θεωρούμε ότι ήταν καθαρά τυχαίο γεγονός ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Παρά τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των συναδέλφων ελεγκτών, ο προληπτικός έλεγχος παραμένει μία διαδικασία ελέγχου που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, φέρνοντας πολλές φορές το συνάδελφο αντιμέτωπο όχι μόνο με αγανακτισμένους φορολογούμενους αλλά και με άτομα που έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση των συναδέλφων που χτυπήθηκαν και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τους έχουμε κοντά μας. Ταυτόχρονα ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που αναίτια και απρόκλητα έθεσε σε κίνδυνο την ζωή τους και προσδοκούμε την στήριξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες πράξεις που αμαυρώνουν την φιλόξενη και ειρηνική φυσιογνωμία του τόπου μας .

Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, όπως προβλέπεται από το νομοθέτη στο Άρθρο 66 του ν.4557/18 η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση. Με άλλα λόγια, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που ασκούν ελεγχόμενοι πολίτες σε βάρος συναδέλφων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα και διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές, επισύροντας τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες.

Συνεπώς, τονίζουμε ότι η επίθεση σε βάρος των συναδέλφων δεν αποτελεί προσωπική επίθεση απέναντι τους, αλλά επίθεση απέναντι στο θεσμό της Φορολογικής Αρχής και κατά συνέπεια απέναντι στο έννομο κράτος. Η άμεση επίσκεψη του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή στα θύματα της επίθεσης άλλωστε καταδεικνύει την σπουδαιότητα του περιστατικού και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το γεγονός από την ΑΑΔΕ.

Ζητάμε την πλήρη προστασία του συνόλου των συναδέλφων ελεγκτών από κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες, την επιβολή των αυστηρότερων ποινών σε άτομα που υιοθετούν προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε ελεγκτές και την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σύλλογος μας και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως εκφράστηκε χθες σε δηλώσεις του Διοικητή, θα είναι ακλόνητα παρόντες στο πλευρό των πληγέντων συναδέλφων, στηρίζοντας τους στην δύσκολες αυτές στιγμές της ζωής τους. Παράλληλα εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις τοπικές Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές για την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, αποθαρρύνοντας έτσι κάθε επίδοξο μιμητή.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News