Ρέθυμνο

Η «παγίδα» του ΕΝΦΙΑ μέσα από τη... ματιά ενός δημάρχου

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, κάνει σχετική δήλωση

Έχει γραφτεί ξανά για τα «ζητήματα» που θα προκύψουν με το θέμα της παραχώρησης του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Μερικά απ' αυτά τα ζητήματα τα θέτει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, σε σχετική του δήλωση. Αφού σημειώνει ότι η δημοσιονομική και φορολογική αποκέντρωση θωρακίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, επισημαίνει μία από τις βασικές αβελτηρίες μιας τέτοιας ρύθμισης:

«Η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, για την εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, με βρίσκει σύμφωνο υπό προϋποθέσεις. Με μια προσεκτική ανάγνωση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για το συγκεκριμένο θέμα, διαπιστώνουμε ότι άνω του 50% των Δήμων θα έχει μεγάλες απώλειες εσόδων. Στον νομό Ρεθύμνου ισχύει για όλους τους Δήμους, εκτός από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου τα έσοδά μας ενισχύονται κατά 67%, δηλαδή, από 1.238.013 ευρώ που λαμβάνουμε σήμερα, θα φτάσουμε στα 2.067.482 ευρώ σύμφωνα με τα τωρινά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ».

Ο ίδιος θέτει δύο προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σωστά η εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ:

«1. Η είσπραξή του να συνεχίσει να γίνεται από το κεντρικό κράτος και να καταβάλλεται στη συνέχεια στους Δήμους, αφού δε διαθέτουν ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς.

2. Απαιτείται αναμόρφωση στον τρόπο απόδοσης των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και η υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος, προκειμένου να μην αδικηθούν οι Δήμοι που φαίνεται σύμφωνα με τη μελέτη να πλήττονται, να μην υποστούν μειώσεις και να μη στερηθούν ζωτικής σημασίας έσοδα».

Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα μετά τις μειώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, θα είναι λίγο πάνω από 50% των σημερινών αυτοτελών πόρων των ΟΤΑ...

Σχόλια