Ρέθυμνο

Η χελώνα καρέτα - καρέτα «Γουάλας» επέστρεψε στο σπίτι της

Απελευθερώθηκε ο «Γουάλας» στα Μισίρια Ρεθύμνου

Πλήθος ντόπιων και επισκεπτών από το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν στην παραλία στα Μισίρια Ρεθύμνου για την απελευθέρωση του «Γουάλας».

Πρόκειται για μια θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, που διασώθηκε από φοιτητές στα Φαλάσαρνα, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Αρχέλων» στη Γλυφάδα για την ανάρρωσή του και πλέον ζει και πάλι ελεύθερος στη θάλασσα.

Είναι σημαντική η διαφύλαξη του είδους, ως εμβληματικό για τις θάλασσές μας, όπως και ως δείκτης καθαρότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μονάχα το 68% των επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο σεβάστηκε πέρυσι τις υποδείξεις του Συλλόγου «Αρχέλων» για τη χελώνα καρέτα-καρέτα που επισκέπτεται τις παραλίες του νησιού μας για την ωοτοκία της. Στην παραλία του ξενοδοχείου της Grecotel “Creta Palace” απελευθερώθηκε η θαλάσσια χελώνα «Γουάλας», μετά από ένα χρόνο περίθαλψης στο ειδικό κέντρο του «Αρχέλων» στη Γλυφάδα. Ο «Γουάλας» είχε βρεθεί τραυματισμένος στα Φαλάσαρνα από φοιτητές που του έσωσαν τη ζωή.

Αυτό που πρέπει να γίνεται στις παραλίες για να αναπαράγεται ομαλά το είδος, είναι να μαζεύονται τα ομπρελοκαθίσματα τις νυχτερινές ώρες, να μην υπάρχει οποιαδήποτε όχληση και φωτισμός που αποπροσανατολίζει τις χελώνες από το φως των άστρων στη θάλασσα, όπως και να μη διέρχονται από την παραλία βαρέα οχήματα που πακτώνουν την αμμουδιά.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα αποτελεί, εκτός από ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών, και ένα είδος που καταδεικνύει την καθαρότητα της θάλασσας και του περιβάλλοντός του με την επίσκεψή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια