Ρέθυμνο

Θάνατος Διονύση: «Οι κατηγορούμενοι γιατροί να έχουν ίδια εξέλιξη με την περίπτωση της Στέλλας Ακουμιανάκη»

Την ημέρα της δίκης οι γιατροί του Ρεθύμνου προχωρούν σε στάση εργασίας

Στις 18 Ιουνίου ξυπνούν και πάλι μνήμες στο Ρέθυμνο, από τον τραγικό θάνατο πριν 5 χρόνια του μικρού Διονύση που απεβίωσε στο γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους 4 γιατρούς.

Σήμερα η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ με ανακοίνωσης της  τάσσεται στο πλευρό των γιατρών που δικάζονται, ανακοινώνοντας παράλληλα την προκήρυξη στάσης εργασίας την ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Μάλιστα κάνουν αναφορά και στον θάνατος της Στέλλας Ακουμιανάκη και την αθώωση τελικά από το δικαστήριο των γιατρών που είχαν κατηγορηθεί, ευελπιστώντας όπως αναφέρουν να υπάρχει ίδια εξέλιξη και με γιατρούς που εμπλέκονται στην δική του 4χρονου Διονύση.

«Θυμίζουμε ότι μετά από 7 χρόνια ενός εξοντωτικού δικαστικού μαραθωνίου για το θάνατο από αλκοόλ της Στέλας Ακουμιανάκη και παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση όλοι οι γιατροί αθωώθηκαν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την ίδια εξέλιξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά  η ανακοίνωση από την Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου:

 «Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσει στάση εργασίας 11.00-13.00 για τις 18 Ιουνίου 2019 ημέρα του Εφετείου της δίκης για το θάνατο ενός 4χρονου παιδιού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου πριν από 5 χρόνια. Τέσσερις γιατροί είχαν παραπεμφθεί πρωτόδικα και τελικά μία γιατρός καταδικάστηκε. Αυτή που πάλεψε περισσότερο από όλους για να σώσει το παιδί. Η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει  το θάνατο ως ανεξηγητο. Παραταυτα, μετά από μία δίκη γεματη ιατρικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική μας και αυθαίρετες εικασίες η εισαγγελέας πρότεινε -χωρίς να βασίζεται σε κάποια πραγματογνωμοσύνη - και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ λάμβανε ενδοφλέβια υγρά!

Στο Εφετειο ξαναδικαζονται και οι τεσσερις γιατροι. Θυμίζουμε ότι μετά από 7 χρόνια ενός εξοντωτικού δικαστικού μαραθωνίου για το θάνατο από αλκοόλ της Στέλας Ακουμιανάκη και παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση όλοι οι γιατροί αθωώθηκαν. Θελουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την ίδια εξέλιξη.

Ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε κάτω από την “απειλή” μιας δικαιοσύνης που πρωτόδικα τουλάχιστον δίνει προέχουσα σημασία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στην «αδηφάγα» κοινή γνώμη. Πιστεύουμε ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να παραπέμπονται εξαρχής στα δικαστήρια. Γι αυτό το λόγο πάγιο αίτημα μας είναι η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες. Σημαντική επίσης είναι η ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές  για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων. Θεωρούμε ότι οι αλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και πρωτόδικης καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια οδηγούν στην ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και στην άσκηση αμυντικής ιατρικής που κάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας».

Το χρονικό

Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί το Μάιο του 2014, όταν ο μικρός Διονύσης είχε εμφανίσει συμπτώματα πυρετού και οι γονείς του έσπευσαν σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και γιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Επτά γιατροί του νοσοκομείου, αλλά και δύο ιδιώτες γιατροί εξέτασαν το μικρό Διονύση, με τη γνωμάτευση να αναφέρει αμυγδαλίτιδα. Ωστόσο, το παιδάκι δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή κι «έφυγε» σε ηλικία 3 ετών και 9 μηνών.

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι δύο ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει τη σορό του άτυχου παιδιού είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει αιτία θανάτου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 4 παιδίατροι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται οι συνάδελφοί τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια