default-image

Μελισσοκομία, η… δύσκολη υπόθεση που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια

Ρέθυμνο
Μελισσοκομία, η… δύσκολη υπόθεση που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα επάγγελμα που εξασκείται στην Κρήτη από αρχαιοτάτων χρόνων και που πρόσφατα αρκετοί το επιλέγουν και ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους

Ανάχωμα στην οικονομική δυσχέρεια έχουν βάλει αρκετοί κρητικοί τα τελευταία με την ενασχόλησή τους με την μελισσοκομία, είτε κατά κύριο επάγγελμα, είτε συμπληρωματικά. Οι απαιτήσεις ωστόσο είναι αυξημένες, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Πρωτοβουλίες για τη διάσωση του είδους, ανέλαβαν η Περιφέρεια Κρήτης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, εγκαθιστώντας μελισσοκομείο στην ακριτική Γαύδο. Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξένησε σε επιστημονική ημερίδα, ο νεοσύστατος μελισσοκομικός σύλλογος Ρεθύμνου, ο «Μελιττεύς».

Ένα επάγγελμα που εξασκείται στην Κρήτη από αρχαιοτάτων χρόνων και που πρόσφατα αρκετοί το επιλέγουν και ως συμπλήρωμα στο εισόδημά τους, σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας.

Η μελισσοκομία γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια, όμως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και σίγουρα για να είναι επικερδής, χρειάζεται μεράκι, υπομονή και σύστημα. Ο νεοσύστατος μελισσοκομικός σύλλογος Ρεθύμνου, ο «Μελιττεύς» ενημέρωσε το κοινό με επιστημονικές ομιλίες από Έλληνες, Ολλανδούς, και Γερμανούς ερευνητές.

Ξεκινούν οι διαδικασίες εγκατάστασης μελισσοκομείου στην Γαύδο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για την κατάσταση των μελισσών και τους τρόπους βελτίωσης και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών.

Το να επιλέξει κάποιος καλύτερες μέλισσες έχει να κάνει με τον εξευγενισμό και την παραγωγικότητα, αλλά ακόμα περισσότερο με την ανθεκτικότητα ενάντια στην βαρρόα που είναι μια βασική πρόκληση για μελισσοκόμους σε όλο τον κόσμο σήμερα. Η βαρρόα μπορεί να αποδεκατίσει μελίσσια. Με την καλύτερη επιλογή μελισσών θα αυξηθεί την ανθεκτικότητά τους χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση, αυτό είναι το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μέλισσες είναι βασική συνιστώσα για την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη, αφού εάν εξαφανίζονταν από προσώπου γης, μέσα σε τέσσερα χρόνια, θα εξέλιπε η ζωή όπως την γνωρίζουμε στον πλανήτη γη.

Ο μελισσοκόμος και το περιβάλλον και αυτά που πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος για να κρατήσει τις μέλισσες υγιείς, έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον. Το περιβάλλον διαθέτει την τροφή για τις μέλισσες, ενέχει όμως και κινδύνους με τα εντομοκτόνα και τις συνέπειές τους στις μέλισσες. 

Τα μελίσσια μπορούν να μελετηθούν ως δείκτης για την ποιότητα του περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News