Ρέθυμνο

Ολοκαύτωμα Λοχριάς: Λεηλάτησαν, έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν άντρες

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την 75η  επέτειο του Ολοκαυτώματος της Λοχριάς στις 4 Μαΐου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Μαΐου στην Τ.Κ. Λοχριάς.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λοχριάς.

Στο Μνημείο Πεσόντων τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, ακολούθησε εκφώνηση πανηγυρικού από τον Πολιτικό Μηχανικό  κ. Ορέστη Κρυοβρυσανάκη, Προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή,  ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός,  ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Δανδουλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παρασύρης, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός και Μυλοποτάμου κ. Μιχάλης Σαρρής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. - Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώσεως ωμοτήτων στην Κρήτη που συνέταξαν οι Ν. Καζαντζάκης, Ι. Καλιτσουνάκης και Ι. Κακριδής, "εις την Λοχριάν εξετέλεσαν εντός του χωρίου και προ των άλλων κατοίκων 3 άνδρας τους Μ.Κ. Μανουσάκην, τον Στ. Ι. Κρυοβρυσανόν και τον Εμμ. Α. Δημητρακάκην.

Τους δε λοιπούς εφήβους και άνδρας ωδήγησαν εις Μοίρες, όπου τους εφυλάκισαν επί 10 ημέρας. Εξ αυτών εκράτησαν 10, τους οποίους απέστειλαν εις τας φυλακάς της Αγιάς, πλην 2 απολυθέντων, των λοιπών αγνοείται η τύχη. Προφανώς ετυφεκίσθησαν κατά τινα ομαδικήν εκτέλεσιν.

Μεταξύ των απωλεσθέντων υπάρχουν οι 4 αδελφοί Στυλιανός, Κωνσταντίνος, Εμμανουήλ και Νικόλαος Ι. Κρυοβρυσανάκης. Τα γυναικόπαιδα εξετοπίσθησαν, το δε χωρίον, αφού ελεηλατήθη επί 10 ημέρας, επυρπολήθη και ακολούθως ανετινάχθη δι' εκρηκτικών υλών. Από τας 215 οικίας δεν απέμεινε καμμία σώα. Σημειωτέον ότι το χωρίον είχε προηγουμένως θρηνήσει την απώλειαν άλλων 11 ανδρών, συλληφθέντων, εγκλεισθέντων εις την Αγιάν και πνιγέντων καθ΄ον χρόνον μετεφέροντο εις Γερμανίαν..."

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια